Širenje zaraze: Virusi se prenose i prirodnim putem

Koronavirus, koji je u 2020. godini detronizovao sve pojave koje su plašile čovječanstvo, matirao je čitavu planetu, a medicinsku struku natjerao na gotovo dvadesetčetvoročasovni angažman. I dok se jedni bore da za desetak mjeseci, stvore vakcinu, na kojoj se u normalnim okolnostima radi i do nekoliko godina, drugi informacijama bez naučnog uporišta pokušavaju obesmisliti dosadašnja …

1303

Koronavirus, koji je u 2020. godini detronizovao sve pojave koje su plašile čovječanstvo, matirao je čitavu planetu, a medicinsku struku natjerao na gotovo dvadesetčetvoročasovni angažman. I dok se jedni bore da za desetak mjeseci, stvore vakcinu, na kojoj se u normalnim okolnostima radi i do nekoliko godina, drugi informacijama bez naučnog uporišta pokušavaju obesmisliti dosadašnja saznanja.

Jedna od onih, koja na društvenim mrežama, redovno podgrijava sumnju nevjernim Tomama je i hrvatska penzionisana pedijatrica Nada Jurinčić.  U jednom od Fejsbuk postova citira se doktorka Jurinčić koja navodi da je virus otrovna izlučevina, da nije živ i da se ne može ubiti.“Dok ne shvatite da se ne može prenijeti prirodnim putem nego samo kao otrov koji vam ubrizgaju vakcinom ili injekcijom,.. Do tad ćete pustiti da vas šaka medicinskih mafijaša voza žedne preko vode. “

Jurinčić tvrdi i da :-“ Grip nije zarazna bolest jer zaraznu bolest uzrokuju živi mikroorganizmi. To što se grip u koju spada i izmišljotina kov-id-19 pojavljuje u respiratornom obliku u vreme kad je veća vlaga u vazduhu, a crevna gripa u letnim mesecima u većoj populaciji, to ne znači da je kontagiozna, tj. da nastaje prijenosom s bolesne osobe na zdravu. Epidemiološka pojava nekog fenomena nikako ne znači njegovu zaraznost. Nema naučnih dokaza da je ono što zovu virus s-c-02 uzrok ili uzročnik kliničkog sindroma koji se ispoljava znakovima čišćenja gornjih i donjih disajnih puteva.”Jurinčić navodi da se na grip ne može stvoriti kolektivni imunitet, ističići da on nije ono za šta ga ljudi smatraju, te da je od njega napravljen svinjski i ptičji grip kao i sida.

Međutim tvrdnje doktorice Jurinčić nemaju nijedan relevantan dokaz, i nisu u saglasju sa onim što govore najpriznatiji svjetski epidemiolozi.

Kada su u pitanje njene tvrdnje o širenju virusa, odnosno da se on ne može prenijeti prirodnim putem, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je pojasnila da se koronavirus prirodnim putem, odnosno bliskim kontaktom između osoba.“Virus se može proširiti iz usta ili nosa zaražene osobe u malim kapljicama, kada kašlju, kijaju, pričaju, pjevaju…”, navodi SZO.

SZO i za grip, za koji Jurinčić tvrdi da nije zarazna bolest, objašnjava da se takođe širi kašljem, kijanjem, odnosno disperzijom kapljica i virusa u njima, kao i rukama koje su kontaminirane virusom.

Nije istina ni teza doktorice Jurinčić da se na grip ne može stvoriti kolektivni imunitet.

Profesor mikrobiologije i infektologije na Univerzitetu u Birmingemu, Vilem van Šaik, opisuje da se kolektivni imunitet na grip može stvoriti.“Imunitet krda postoji za grip. Ako se veliki djelovi populacije vakcinišu to štiti i neimunizovane (nevakcinisane) pojedince”, objašnjava on.

Tvrdnjama doktorke Jurinčić i ranije smo se bavili, analize možete pogledati ovdje i ovdje.

Tvrdnje  Nade Jurinčić  ocijenili smo kao dezinformacije. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ovaj sadržaj dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Dezinformacija,Pseudonauka

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

11/12/2020

Ocjena:

Dezinformacija, Pseudonauka