Širenje zaraze: Virusi se prenose i prirodnim putem

1617

Koronavirus, koji je u 2020. godini detronizovao sve pojave koje su plašile čovječanstvo, matirao je čitavu planetu, a medicinsku struku natjerao na gotovo dvadesetčetvoročasovni angažman. I dok se jedni bore da za desetak mjeseci, stvore vakcinu, na kojoj se u normalnim okolnostima radi i do nekoliko godina, drugi informacijama bez naučnog uporišta pokušavaju obesmisliti dosadašnja saznanja.

Jedna od onih, koja na društvenim mrežama, redovno podgrijava sumnju nevjernim Tomama je i hrvatska penzionisana pedijatrica Nada Jurinčić.  U jednom od Fejsbuk postova citira se doktorka Jurinčić koja navodi da je virus otrovna izlučevina, da nije živ i da se ne može ubiti.

Jurinčić tvrdi i da :

Međutim tvrdnje doktorice Jurinčić nemaju nijedan relevantan dokaz, i nisu u saglasju sa onim što govore najpriznatiji svjetski epidemiolozi.

Kada su u pitanje njene tvrdnje o širenju virusa, odnosno da se on ne može prenijeti prirodnim putem, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je pojasnila da se koronavirus prirodnim putem, odnosno bliskim kontaktom između osoba.

SZO i za grip, za koji Jurinčić tvrdi da nije zarazna bolest, objašnjava da se takođe širi kašljem, kijanjem, odnosno disperzijom kapljica i virusa u njima, kao i rukama koje su kontaminirane virusom.

Nije istina ni teza doktorice Jurinčić da se na grip ne može stvoriti kolektivni imunitet.

Profesor mikrobiologije i infektologije na Univerzitetu u Birmingemu, Vilem van Šaik, opisuje da se kolektivni imunitet na grip može stvoriti.

Tvrdnjama doktorke Jurinčić i ranije smo se bavili, analize možete pogledati ovdje i ovdje.

Tvrdnje  Nade Jurinčić  ocijenili smo kao dezinformacije. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ovaj sadržaj dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Dezinformacija,Pseudonauka