Slika govori hiljadu riječi, ali kad neke fale…

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Portal IN4S je 15. avgusta 2019. objavio članak pod naslovom: “Ovo je bombardovalo Srbiju, RS i CG: Klinton u haljini i štiklicama kod Epštajna”.

U tekstu objavljenom na IN4S se kaže:

To je apsolutno Bil Klinton. Bilo je šokantno, to je definitivno njegova slika. Bila je to veoma provokativna, seksualna slika. Nosio je visoke potpetice i plavu haljinu, a ruka mu je bila u čudnom položaju, rekao je anonimni svjedok za ,,NY Post“ povodom objavljene skandalozne slike bivšeg američkog predsjednika, koja se nalazi u vili Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za zlostavljanje djevojčica, koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Njujorku prije pet dana.

Na istovjetan način, sa istim naslovom i  manipulativnom strukturom tekst su sa portala IN4S prenijeli portali iskra.co, patriot.co.rs i slobodacg.me. Tekst bez upozorenja da je u pitanju umjetničko djelo objavio je i i Sputnjik.rs.  

Ovu vijest su prenijeli i brojni regionalni mediji: srbininfo.rs, novosti.rs, politika.rs, espreso.rs, srbijadanas.rs, dnevno.hr, pink.rs, informer.rs, noviglas.info, esarajevo.com, jutarnjiglasnik.info, intermagazin.rs, atvbl.com, alo.rs, krstarica.com, b1info.ba, ebrcko.net, republika.rs. 

Portal micromreza.com je ovu sliku objavio u rubrici foto dana, naznačivši da je riječ o “fotografiji” pronađenoj u Epstajnovoj kući.

Tekst portala IN4S.net je nastao na osnovu vijesti američkog tabloida Njujork post, da je u kući optuženog za pedofiliju, pokojnog miijardera Epstajna pronađeno ulje na platnu, Raščlanjeni bil, američko australijske autorke Petrine Rajan Klajd

Portal IN4S se poziva i na britanski tabloid Daily Miror koji navodi:

Na slici je bivši američki predsjednik obučen u žensku haljinu i cipele sa štiklama, piše „Dejli miror“. Pretpostavlja se da se stolica u kojoj Klinton na slici sjedi nalazi u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, jer se vidi dio grba predsjednika i prepoznatljivog plavog tepiha. Iako neki mediji spekulišu da je haljina referenca na Moniku Levinski, ona zapravo podsjeća na haljinu koju je Hilari Klinton nosila na prijemu u Centru „Kenedi“ 2009. godine.

Oba inostrana izvora, Njujork post i Dejli miror u naslovu koriste englesku riječ “painting”, kojom se jasno kazuje da je pomenuto djelo umjetničko platno, dok IN4S koristi dvosmislenu riječ “slika”.

Taj portal ne objavljuje informaciju da je riječ o ulju na platnu identifikovane autorke već se čitalac dovodi u zabludu da je riječ o dokazu da je Klinton zaista uslikan u haljini u ovalnom kabinetu.

Fotokopija ovog umjetničkog platna pokazivana je i u Skupštini Crne Gore, kad je tokom plenarnog zasjedanja sliku “objavio” poslanik Milan Knežević iz Demokratskog fronta (izjava dostupna 10:43 minuta). 

https://www.youtube.com/watch?v=OtiRK9mUA_I

 

Način na koji su IN4S i Sputnjik objavili ovu informaciju, ne precizirajući da je riječ o umjetničkom djelu, a ne o fotografiji, je primjer medijske manipulacije koju ocjenjujemo kao "lažna vijest".

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji je u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio i u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portali micromreza.net, iskra.co, patriot.co.rs, alo.rs, slobodacg.me, b1info.ba, republika.rs, dnevno.hr, pink.rs, noviglas.info, jutarnjiglasnik.rs, atvbl.com, krastarica.com koji su objavili identičan tekst kao in4s i Sputnjik dobijaju ocjenu "prenošenje lažne vijesti".

Portali srbin info.rs, novosti.rs, politika.rs, espreso.rs, srbijadanas.rs, informer.rs i intermagazin.rs, esarajevo.com, su objavili kompletnu i tačnu vijesti, ali sa manipulativnim naslovom dobijaju ocijenu "manipulacija činjenicama". 

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
IN4s Lažna vijest; Sputnik Lažna vijest; Micro mreža Prenošenje lažnih vijesti; Iskra Prenošenje lažnih vijesti; Patriot Prenošenje lažnih vijesti; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Sloboda Prenošenje lažnih vijesti; B1 info Prenošenje lažnih vijesti; Republika.rs Prenošenje lažnih vijesti; Dnevno.hr Prenošenje lažnih vijesti; Pink.rs Prenošenje lažnih vijesti; Novi glas Prenošenje lažnih vijesti; Jutarnji glasnik Prenošenje lažnih vijesti; Alternativna televizija Prenošenje lažnih vijesti; Krstarica Prenošenje lažnih vijesti; Srbin.info Manipulisanje činjenicama; Novosti Manipulisanje činjenicama; Politika.rs Manipulisanje činjenicama; Espreso Manipulisanje činjenicama; Srbija danas Manipulisanje činjenicama; Informer Manipulisanje činjenicama; Inter magazin Manipulisanje činjenicama; esarajevo Manipulisanje činjenicama;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 19. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Putin zabio Srbiji nož u leđa - priča bez dokaza

Autor teksta iskoristio je komentar objavljen u jednom mediju i na osnovu njega...

Dezinformacija
Klikbejt
Britanci ili Rusi - ko će koga nadjačati

Rat između ove dvije države nije u najavi, ali mediji koriste ekspertske analize...

Klikbejt
Pristrasno izvještavanje
Americi NATO, čitaocu pristrastan tekst

Da manipulisanje informacijama o NATO-u nema rok trajanja pokazuje se iznova...

NATO Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org