Lažna vijest

Slika govori hiljadu riječi, ali kad neke fale…

Slika govori hiljadu riječi, ali kad neke fale…
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
19.09.2019

Slika govori hiljadu riječi, ali kad neke fale…

Portal IN4S je 15. avgusta 2019. objavio članak pod naslovom: “Ovo je bombardovalo Srbiju, RS i CG: Klinton u haljini i štiklicama kod Epštajna”.

U tekstu objavljenom na IN4S se kaže:

To je apsolutno Bil Klinton. Bilo je šokantno, to je definitivno njegova slika. Bila je to veoma provokativna, seksualna slika. Nosio je visoke potpetice i plavu haljinu, a ruka mu je bila u čudnom položaju, rekao je anonimni svjedok za ,,NY Post“ povodom objavljene skandalozne slike bivšeg američkog predsjednika, koja se nalazi u vili Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za zlostavljanje djevojčica, koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Njujorku prije pet dana.

Na istovjetan način, sa istim naslovom i  manipulativnom strukturom tekst su sa portala IN4S prenijeli portali iskra.co, patriot.co.rs i slobodacg.me. Tekst bez upozorenja da je u pitanju umjetničko djelo objavio je i i Sputnjik.rs.  

Ovu vijest su prenijeli i brojni regionalni mediji: srbininfo.rs, novosti.rs, politika.rs, espreso.rs, srbijadanas.rs, dnevno.hr, pink.rs, informer.rs, noviglas.info, esarajevo.com, jutarnjiglasnik.info, intermagazin.rs, atvbl.com, alo.rs, krstarica.com, b1info.ba, ebrcko.net, republika.rs. 

Portal micromreza.com je ovu sliku objavio u rubrici foto dana, naznačivši da je riječ o “fotografiji” pronađenoj u Epstajnovoj kući.

Tekst portala IN4S.net je nastao na osnovu vijesti američkog tabloida Njujork post, da je u kući optuženog za pedofiliju, pokojnog miijardera Epstajna pronađeno ulje na platnu, Raščlanjeni bil, američko australijske autorke Petrine Rajan Klajd

Portal IN4S se poziva i na britanski tabloid Daily Miror koji navodi:

Na slici je bivši američki predsjednik obučen u žensku haljinu i cipele sa štiklama, piše „Dejli miror“. Pretpostavlja se da se stolica u kojoj Klinton na slici sjedi nalazi u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, jer se vidi dio grba predsjednika i prepoznatljivog plavog tepiha. Iako neki mediji spekulišu da je haljina referenca na Moniku Levinski, ona zapravo podsjeća na haljinu koju je Hilari Klinton nosila na prijemu u Centru „Kenedi“ 2009. godine.

Oba inostrana izvora, Njujork post i Dejli miror u naslovu koriste englesku riječ “painting”, kojom se jasno kazuje da je pomenuto djelo umjetničko platno, dok IN4S koristi dvosmislenu riječ “slika”.

Taj portal ne objavljuje informaciju da je riječ o ulju na platnu identifikovane autorke već se čitalac dovodi u zabludu da je riječ o dokazu da je Klinton zaista uslikan u haljini u ovalnom kabinetu.

Fotokopija ovog umjetničkog platna pokazivana je i u Skupštini Crne Gore, kad je tokom plenarnog zasjedanja sliku “objavio” poslanik Milan Knežević iz Demokratskog fronta (izjava dostupna 10:43 minuta). 

https://www.youtube.com/watch?v=OtiRK9mUA_I

 

Način na koji su IN4S i Sputnjik objavili ovu informaciju, ne precizirajući da je riječ o umjetničkom djelu, a ne o fotografiji, je primjer medijske manipulacije koju ocjenjujemo kao "lažna vijest".

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji je u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio i u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portali micromreza.net, iskra.co, patriot.co.rs, alo.rs, slobodacg.me, b1info.ba, republika.rs, dnevno.hr, pink.rs, noviglas.info, jutarnjiglasnik.rs, atvbl.com, krastarica.com koji su objavili identičan tekst kao in4s i Sputnjik dobijaju ocjenu "prenošenje lažne vijesti".

Portali srbin info.rs, novosti.rs, politika.rs, espreso.rs, srbijadanas.rs, informer.rs i intermagazin.rs, esarajevo.com, su objavili kompletnu i tačnu vijesti, ali sa manipulativnim naslovom dobijaju ocijenu "manipulacija činjenicama". 

(Raskrinkavanje.me) 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
19.09.2019
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama
IN4s: Lažna vijest Sputnik: Lažna vijest Micro mreža: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Iskra: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Patriot: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Sloboda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti B1 info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Republika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Dnevno.hr: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Pink.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Novi glas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Jutarnji glasnik: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alternativna televizija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Krstarica: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Politika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama Inter magazin: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama esarajevo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 12 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 17 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan