Dezinformacija

SPC se može registrovati pod svojim imenom

SPC se može registrovati pod svojim imenom
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
27.01.2020

SPC se može registrovati pod svojim imenom

Još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja

Blic.rs objavio je 8. januara tekst pod naslovom 

„Sporni Zakon o slobodi veroispovesti koji je izazvao buru DANAS STUPA NA SNAGU: Šta čeka SRPSKE SVETINJE u Crnoj Gori“.  

Blic u tekstu iznosi tvrdnju da se SPC, u skladu sa novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće moći da se registruje pod tim imenom. 

,,Ako verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati, predviđeno je zakonom. U skladu sa crnogorskim Zakonom, Srpska pravoslavna crkva neće moći da se registruje pod tim imenom, a nejasno je da li će uopšte moći da se registruje, s obzirom da bi morala da dostavi podatke o svom osnivaču koji ne postoje.''

Pitali smo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da li su ove tvrdnje tačne i kakva je procedura registracije vjerskih zajednica, u skladu sa novim Zakonom. Odgovorili su nam:  

“Ne postoji nijedna odredba Zakona koja zabranjuje bilo kojoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori da se registruje pod svojim imenom, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Jedino ograničenje je da se naziv vjerske zajednice mora razlikovati od naziva drugih vjerskih zajednica u mjeri koja omogućava da se izbjegne zabuna ili greška u identifikaciji zbog sličnosti sa nazivom druge registrovane zajednice. Ne postoji zakonska obaveza vjerske zajednice da se registruje”.  

“Za one vjerske zajednice koje žele da se registruju, procedura registracije vjerske zajednice je veoma jednostavna i ne razlikuje se od pravila registracije pravnih lica koja inače važe u crnogorskom pravnom sistemu. Procedura registracije podrazumijeva da nadležni državni organ, u ovom slučaju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, evidentira podatke o imenu, sjedištu, adresi i zastupniku vjerske zajednice. Srpska pravoslavna crkva, ukoliko bude željela da se prijavi za registraciju, neće imati obavezu da dostavlja odluku o osnivanju, budući da odluku o osnivanju, po Zakonu, dostavljaju jedino novoosnovane vjerske zajednice“.  

Tekst na portalu Blic sadrži miks tačnih i netačnih činjenica i dobija ocjenu ‘’dezinformacija’’.  O nekim od netačnih tvrdnji koje su iznijete u ovom tekstu već smo pisali ovdje. 

Još jednom pozivamo medije da se, prilikom izvještavanja o osjetljivim temama, kao što su religija i sloboda vjeroispovijesti, uzdrže od manipulacija činjenicama i pokušaja stvaranja mišljenja čitalaca na osnovu pogrešnih tvrdnji, a građane da pažljivo čitaju, naročito neprovjerene informacije nekredibilnih izvora. 

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
27.01.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Blic.rs: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju

Pisanje o Milu Đukanoviću je uvijek zanimljivo čitaocima u zemlji i regionu i donosi...

09.04.2020 prije 1 dan

Dezinformacija
Interferon alfa 2b se koristi u terapiji COVID-a, ali je rano proglasiti ga lijekom za tu bolest

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da još uvijek ne postoji lijek ili...

09.04.2020 prije 8 sati

Teorije zavjere sa Javnog servisa

Teorije zavjere smo navikli da čitamo na opskurnim portalima i naslovnicama tabloida....

09.04.2020 prije 1 dan