Srbija ne pregovara o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput

O izgradnji autoputa Bar – Boljare medijima se još uvijek šire dezinformacije i lažne vijesti. Portal Borba objavio je  početkom ove sedmice  tekst sa naslovom U njemu se navodi: Ovu objavu prenijeli su portali B92, Standard.rs i 021. Iz Ministarstva finansija Republike Srbije zvanično su za Raskrinkavanje demantovali  ovu priču. Raskrinkavanje je tražilo stav od crnogorskih ministarstava finansija, saobraćaja i Vladinog biroa za odnose …

585

O izgradnji autoputa Bar – Boljare medijima se još uvijek šire dezinformacije i lažne vijesti.

Portal Borba objavio je  početkom ove sedmice  tekst sa naslovom„Ekskluzivno: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put“

U njemu se navodi:„Država Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice autoputa Bar- Boljare koji ide kroz Crnu Goru , ekskluzivno saznaje Borba. Kako nam je potvrđeno pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor. Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom dobila da gradi dionicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi bi faktički postala do kraja isplate kredita vlasnik dijela autoputa koji ide kroz Crnu Goru. Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor jasno je da bi jedna od opcija bila i to da Crna Gora iznajmi dio autoputa kroz njenu teritoriju i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju Luku Kini na 99 godina jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela. U tom slučaju Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore što je sada gotovo izvjesno s obzirom da je naša ekonomija u lošem stanju“

Ovu objavu prenijeli su portali B92, Standard.rs i 021.

Iz Ministarstva finansija Republike Srbije zvanično su za Raskrinkavanje demantovali  ovu priču.„Informacija da Republika Srbija pregovara sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju dionice autoputa Bar –Boljare nije tačna“ kazali su u Ministarstvu finansija te države.

Raskrinkavanje je tražilo stav od crnogorskih ministarstava finansija, saobraćaja i Vladinog biroa za odnose sa javnošću o pisanju Borbe, ali niko nije odgovorio.

Portal Borba je  početkom juna prvi put objavio vijest da su počeli pregovori između Srbije i Kine o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput, ne pozivajući se ni na jedan zvanični izvor za tu priču.

Ministarstvo finasija Srbije je i za agenciju Tanjug saopštilo da ne pregovaraju o preuzimanju crnogorskog kredita od Kineza, a tu vijesti prenijeli su brojni regionalni portali – Politika, Kurir, Standard.me, Novosti, Srbijadanas, Seebiz, Cdm, Nova, Rtv, Blic.

Ovu objavu portal Borba ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala B92, Standard.rs i 021 ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Borba: Lažna vijest | B92: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Standard.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | 021.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

24/09/2020

Ocjena:

Lažna vijest, Prenošenje lažnih vijesti