Srbija ne pregovara o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput

1568

O izgradnji autoputa Bar – Boljare medijima se još uvijek šire dezinformacije i lažne vijesti.

Portal Borba objavio je  početkom ove sedmice  tekst sa naslovom

U njemu se navodi:

Ovu objavu prenijeli su portali B92, Standard.rs i 021.

Iz Ministarstva finansija Republike Srbije zvanično su za Raskrinkavanje demantovali  ovu priču.

Raskrinkavanje je tražilo stav od crnogorskih ministarstava finansija, saobraćaja i Vladinog biroa za odnose sa javnošću o pisanju Borbe, ali niko nije odgovorio.

Portal Borba je  početkom juna prvi put objavio vijest da su počeli pregovori između Srbije i Kine o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput, ne pozivajući se ni na jedan zvanični izvor za tu priču.

Ministarstvo finasija Srbije je i za agenciju Tanjug saopštilo da ne pregovaraju o preuzimanju crnogorskog kredita od Kineza, a tu vijesti prenijeli su brojni regionalni portali – Politika, Kurir, Standard.me, Novosti, Srbijadanas, Seebiz, Cdm, Nova, Rtv, Blic.

Ovu objavu portal Borba ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala B92, Standard.rs i 021 ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Borba: Lažna vijest | B92: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Standard.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | 021.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti