Teorija zavjere

“Srbin iz Milana” u raljama predrasuda

“Srbin iz Milana” u raljama predrasuda
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
21.03.2020

“Srbin iz Milana” u raljama predrasuda

Pandemija koronavirusa poslužila je mnogim regionalnim medijima za širenje teorija zavjere, ali i najnegativnijih ljudskih vrijednosti i rasističkih stereotipa.

U vrijeme globalne zdravstvene krize internete portalima kruže neprovjerene vijesti, i što je u ovakvim situacijama nedopustivo – tekstovi sa anonimnim sagovornicima kroz koje se promovišu upravo ove anticivilizacijske vrijednosti.

Takav je slučaj sa tekstom koji je objavio Kurir, a koji je naslovljen

SRBIN IZ MILANA: KORONU U ITALIJU DONELA JEFTINA RADNA SNAGA Angažovali Kineze za sajam mode i tako je krenula epidemija.

U tom tekstu, neimenovani izvor „blizak diplomatskim krugovima“ tvrdi da je koronavirus u italiju stigao iz Kine i to preko jeftine radne snage. U tekstu se navodi:

„Kako tvrdi  Srbin iz Milana blizak diplomatskim krugovima u Italiji sajam mode je okupio preko 500.000 ljudi, a Kinezi su zarazili većinu ljudi. Onda su ti ljudi išli u Njemačku, Švajcarsku, Holandiju i tako je zaraza počela da se širi. Dakle Italijani da bi pokrili sajam mode sa jeftinom radnom snagom doveli su Kineze koju su bili zaraženi“.

Ovakve tvrdnje iznose se iako još uvijek nije pouzdano utvrđeno ko su prvi pacijenti zaraženi virusom COVID 19, iako to već sedmicama istražuju italijanske vlasti i analizira naučna zajednica.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je 31. januara objavio je da su potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Italiji, kod dvoje kineskih turista, koji su boravili u Rimu. Dakle, ne kod „jeftine radne snage za sajam mode“, već kod turista, i ne u Milanu gdje je bio sajam mode.

Dalje, tim naučnika iz Milana, kako je objavio Rojters, objavio je da je vrlo moguće da je koronavirus u Italiju došao iz Njemačke, a ne iz Kine.

Kako se navodi u tekstu Rojtersa, nakon iscrpnih analiza, tim naučnika iz Milana nije uspio da utvrdi ko je individualno donio virus, ali su genetskim istraživanjima uspjeli da povežu virus koji se raširio u Italiji sa slučajem koji se ranije pojavio u Njemačkoj. Italijanski naučnici su utvrdili i da je pacijent iz Njemačke virus „pokupio“ u kontaktu sa nekim ko je došao iz Šangaja.

Dakle, uz sva genetska istraživanja, veoma je teško precizno utvrditi ko je donio virus gdje. Uprkos tome, mediji kršeći svako etičko načelo sebi daju za pravo da, pozivajući se na anonimne sagovornike,  utvrđuju ko je rasprostranio virus koji je u Italiji odnio hiljade života, dajući svemu rasistički prizvuk.

Ovaj sadržaj objavljen u Kuriru je i neistinit i neprovjerljiv, i dobio je ocjenu teorija zavjere.

Po metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu "Teorija zavjere" dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
21.03.2020
Ocjena:
Teorija zavjere,Demantovano
Kurir: Teorija zavjere,Demantovano

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 17 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 17 sati