Švedska ne gori niti su je palili migranti

Ova analiza je označena kao: Media literacy

Portali Ekskluzivno.me i Logicno.com objavili su sredinom avgusta tekstove sa naslovima ,,Švedska u plamenu! Stiže vojska na ulice...’’ i "Švedska gori – Premijer razmišlja o slanju vojske u imigrantske četvrti"

U tekstovima se navodi: 

,,Mnogi Šveđani su su početkom 2017. godine bili užasnuti kada je američki predsjednik Donald Tramp imigraciju povezao s rastućim zločinima u Švedskoj, ali se sada sve veći broj slaže sa njim. Usred ogromne stope kriminala, nasilja bandi, pritužbi na loše obrazovanje i odbijanja da prime trudne majke u porodilišta zbog nedostatka kapaciteta, Švedska je proteklih pet godina primila više od 600.000 imigranata. Kako prenosi portal Zero Hedge, Švedska je noćas proživjela jednu od najgorih noći nasilja u novijoj povijesti, a policija izvještava kako bande maskiranih mladih, koji divljaju u tri švedska grada, postavljaju požare i vatrene barikade, što izgleda kao koordinirano djelovanje.

Ovi mediji su kao izvor informacija koristili britanske portale "Daily Mail" i "Zero Hedge". 

U tekstu Daily Mail-a navodi da su za nerede krivi mladi, maskirani delikventi, dok Zero Hedge jasno ukazuje da su migranti počinioci:

Švedska gori: migrantske bande koordinisano pucaju iz vatrenog oružja u više gradova. Mnogi Šveđani su bili užasnuti početkom 2017. godine kada je američki predsjednik Donald Tramp povezao imigraciju sa porastom kriminala u Švedskoj, ali se sve više njih slaže sa njim. 

O ovom slučaju sredinom avgusta pisali su i poznati svjetski mediji popit Njujork Tajmsa, CNN-a i BBC-a. Tekstovi o ovom incidentu su objavljeni u brojnim domaćim i regionalnim medijima koji su uglavnom korektno prenosili informacije. U tekstu Njujork Tajms se navodi:

Švedske vlasti su u srijedu istraživale paljenje više od 100 vozila na zapadnoj obali države, za šta rekli da je bio koordiniran napad grupe mladih ljudi. Napad je počeo ubrzo poslije 9 časova u ponedjeljak, kada je nekoliko vozila prijavljeno da je zapaljeno na glavnom trgu u Vastra Frolunda, predgrađu Geteborgu, drugom po veličini švedskog grada.

U tekstu se navodi i izjava švedskog premijera Stefana Lofvena koji je ovaj slučaj okarakterisao kao vandalizam.

Policija je u utorak uhapsila šesnaestogodišnjeg dječaka i dvadesetogodišnjeg muškarca, dok je treći čovjer koji je pobjegao u Tursku, uhapšen na aerodromu, kazao je portparol policije Krister Fuksborg. 

U tekstu koji je objavio CNN se navodi da su se napadi uglavnom odvijali u tzv. oblastima visokog rizika koje karakteriše visok nivo nezaposlenoste i nizak stepen pohađanja škole.

BBC navodi da "ne postoji jasan motiv za široko rasprostranjeno paljenje automobila, ali da se šteta požara može mjeriti sa onom koja je pričinjena u neredima u Stokholmu tokom maja 2013.

Nerede su 2013., kako se navodi, izazvali maskirani mladići u siromašnim mjestima migranata i tada su pokrenute rasprave o migraciji, nezaposlenosti i rastućem jazu između bogatih i siromašnih. 

Takođe, u tekstovima svjetskih medija navodi se da je pitanje zakona i reda ključno u susret izborima, te da su glasači zabrinuti zbog sistema socijalne zaštite i efekata porasta migracije.

Međutim, u tekstovima relevatnih svjetskih medija se ne navodi da su migranti direktno povezani sa ovim događajem niti da su oni počinioci.

I umjesto prenošenja tekstova iz kredibilnih svjetskih medija koji sadrže zvanične informacije, domaći mediji su objavili informacije britanskog portala Zero Hedge koji koristi zvanične podatke, ali i izvodi zaključke koji nijesu potkrepljeni dokazima odnosno nekom zvaničnom informacijom državnih organa Švedske. 

Takođe, senzacionalističkim pristupom domaći mediji su lokalni incident predstavili kao apokaliptični događaj i "jednu od najgorih noći nasilja u novijoj istoriji Švedske".

Zbog toga tekstove sa ova dva portala ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi  tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Maja Nikolić i Katarina Kovačević) 

Raskrinkali smo
Ekskluzivno.me Manipulisanje činjenicama; Logično Manipulisanje činjenicama;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 27. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Balkanom ne hara 40 hiljada džihadista

Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje...

Lažni narativi Regionalni kontekst Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove...

NATO Manipulisanje činjenicama
Greška
"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost,...

Media literacy Greška
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org