Pseudonauka

Sveštenik sa vizijom građanskog rata

Sveštenik sa vizijom građanskog rata
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
30.07.2020

Sveštenik sa vizijom građanskog rata

Vidovnjaci, nadriljekari, teoretičari zavjere i slične pojave sve češće nalaze svoj put do mejnstrim medija i široke publike.

Proriču sudbine naroda, predvidjeli su dolazak pandemije, znaju da je sve laž, sve se to servira čitaocima bez ikakve provjere vjerodostojnosti.

Jedan od takvih slučajeva je priča o svešteniku Srpske pravoslavne crkve, Tadeju, koji je navodno bio vidovit i predvidio mnogo toga, a između ostalog i građanski rat u Crnoj Gori.

„Proročanstva“ ovog sveštenika o Crnoj Gori objavljuju se već duže vrijeme.

Tadejevo „proricanje“ objavljeno je 2016. na portalu Srbin info.

Isto poročanstvo o građanskom ratu u Crnoj Gori se u medijima još jednom reciklira još decembra prošle godine, kada je objavljen na portalu Espreso

Ponavlja se u februaru ove godine, kada je objavljen na portalu Naša borba

U maju na portalima Kurir, Republika, Srbija danas, Objektiv...

Tadejevo proricanje rata u Crnoj Gori koji će riješiti Srbi tako što će pomiriti narode u Crnoj Gori ponovljeno je Nacional početkom jula

U samom tekstu se ne navodi nijedan pisani izvor za ove tvrdnje, već je čitav članak zasnovan na pričama „jednog čovjeka“, „nekih ljudi“...

„Neki građani koji su navodno imali direktan susret sa ocem Tadejom kažu da im je rekao da će u Crnoj Gori u jednom trenutku početi građanski rat, a na kraju i rat sa Šiptarima. Jednom čoveku iz Nikšića koji je stalno išao kod starca Tadeja rekao je da ne kupuje stan u Nikšiću jer još nije pravo vreme, i da Crna Gora uskoro postaje nezavisna te da će za Srbe biti veoma teško“ navodi se između ostalog u tekstu.

S obzirom na to da u tekstovima nije ponuđen nijedan kredibilan izvor, niti jedna suvisla tvrdnja, te da nauka nikada nije dokazala da neko može previdjeti budućnosti ili putovati kroz vrijeme, ovaj slučaj ocjenjujemo kao pseudonauku.

Ocjenu "Pseudonauka" dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
30.07.2020
Ocjena:
Pseudonauka
Srbin.info: Pseudonauka Espreso: Pseudonauka Nasa borba: Pseudonauka Kurir: Pseudonauka Republika.rs: Pseudonauka Srbija danas: Pseudonauka Objektiv.rs: Pseudonauka

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ljekar u službi širenja spornih tvrdnji

Nerijetko smo imali priliku da u toku pandemije čujemo razne dezinformacije ili teorije...

22.09.2020 prije 21 sat

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 6 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 1 nedjelju