Pseudonauka

Sveštenik sa vizijom građanskog rata

Sveštenik sa vizijom građanskog rata
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
30.07.2020

Sveštenik sa vizijom građanskog rata

Vidovnjaci, nadriljekari, teoretičari zavjere i slične pojave sve češće nalaze svoj put do mejnstrim medija i široke publike.

Proriču sudbine naroda, predvidjeli su dolazak pandemije, znaju da je sve laž, sve se to servira čitaocima bez ikakve provjere vjerodostojnosti.

Jedan od takvih slučajeva je priča o svešteniku Srpske pravoslavne crkve, Tadeju, koji je navodno bio vidovit i predvidio mnogo toga, a između ostalog i građanski rat u Crnoj Gori.

„Proročanstva“ ovog sveštenika o Crnoj Gori objavljuju se već duže vrijeme.

Tadejevo „proricanje“ objavljeno je 2016. na portalu Srbin info.

Isto poročanstvo o građanskom ratu u Crnoj Gori se u medijima još jednom reciklira još decembra prošle godine, kada je objavljen na portalu Espreso

Ponavlja se u februaru ove godine, kada je objavljen na portalu Naša borba

U maju na portalima Kurir, Republika, Srbija danas, Objektiv...

Tadejevo proricanje rata u Crnoj Gori koji će riješiti Srbi tako što će pomiriti narode u Crnoj Gori ponovljeno je Nacional početkom jula

U samom tekstu se ne navodi nijedan pisani izvor za ove tvrdnje, već je čitav članak zasnovan na pričama „jednog čovjeka“, „nekih ljudi“...

„Neki građani koji su navodno imali direktan susret sa ocem Tadejom kažu da im je rekao da će u Crnoj Gori u jednom trenutku početi građanski rat, a na kraju i rat sa Šiptarima. Jednom čoveku iz Nikšića koji je stalno išao kod starca Tadeja rekao je da ne kupuje stan u Nikšiću jer još nije pravo vreme, i da Crna Gora uskoro postaje nezavisna te da će za Srbe biti veoma teško“ navodi se između ostalog u tekstu.

S obzirom na to da u tekstovima nije ponuđen nijedan kredibilan izvor, niti jedna suvisla tvrdnja, te da nauka nikada nije dokazala da neko može previdjeti budućnosti ili putovati kroz vrijeme, ovaj slučaj ocjenjujemo kao pseudonauku.

Ocjenu "Pseudonauka" dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
30.07.2020
Ocjena:
Pseudonauka
Srbin.info: Pseudonauka Espreso: Pseudonauka Nasa borba: Pseudonauka Kurir: Pseudonauka Republika.rs: Pseudonauka Srbija danas: Pseudonauka Objektiv.rs: Pseudonauka

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije...

30.11.2020 prije 5 sati

Teorija zavjere
Jugoslavija i epidemije: Variola vera uvezena iz Azije, nisu je donijeli Tito i Brant

Pandemija koronavirusa, spekulacije o vakcini, jačanje antivakcinaškog pokreta, pored...

30.11.2020 prije 1 sat

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 3 dana