Manipulisanje činjenicama

Tajna toliko čuvana da je prikazana na televiziji

Tajna toliko čuvana da je prikazana na televiziji
Dragan Koprivica
Autor
Dragan Koprivica
Objavljeno
21.10.2020

Tajna toliko čuvana da je prikazana na televiziji

Potreba pojedinih medija za senzacionalističkim naslovima često može dovesti čitaoce u zabludu. A naročito onda kad u tim naslovima budu napisane i činjenično problematične konstrukcije.

Tako je portal Srbija danas objavio tekst pod naslovom:

OVO JE DECENIJAMA BILA DRŽAVNA TAJNA: Tito i Davorjanka iz Beograda izašli kao četnici, legitimacije im obezbedio Kosta Pećanac

Sličan tekst objavljuju i portali Espreso, SrbijaiSrpska.

U tekstu se iznosi par neprovjerenih podataka ali ćemo se mi u ovoj analizi zadržati na jednom: Da li je Titov izlazak iz Beograda uz korišćenje lažne legitimacije četničkog funkcionera dugo čuvana tajna?

Postoji veliki broj izvora koji govore o ovom istorijskom događaju, a mi ćemo se fokusirati na jedan – vjerovali ili ne o toj dugo čuvanoj tajni je snimljena igrana serija.

Serija od četiri epizode, reditelja Save Mrmka i scenariste Siniše Pavića, premijerno je emitovana 1986. godine na Televiziji Beograd. U njoj su detaljno i činjenično prikazani događaji vezani za Titov izlazak iz okupiranog Beograda. Na snimku (1:39:22) koji se može naći na Youtube-u može se vidjeti dijalog četničkog komandanta mjesta i Josipa Broza koji mu se predstavlja kao četnički funkcioner.

Dakle, ova tajna je toliko čuvana da je objavljena i na tadašnjoj televiziji.

Da ne bi ostali samo na TV seriji, upućujemo čitaoce na knjigu Jovana Radovanovića, “67 dana užičke republike” koja je izdata 1972 godine i u kojoj se ovaj događaj i njegovi akteri detaljno opisuju

Budući da u naslovu teksta postoje neistinite tvrdnje objave portala Srbija danas i Srbija i Srpska ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i istorijski revizionizam.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu ‘’Istorijski revizionizam’’ dobija medijski izvještaj koji sadrži svjesno, namjerno i netačno interpretiranje ili falsifikovanje istorijskih činjenica utvrđenih kroz relevantna naučna istraživanja.

Takođe, zbog činjenice da je više puta objavljenu priču pokušao da predstavi kao aktuelnu, sadržaj portala Espresso ocijenili smo kao recikLAŽA

Ocjenu "recikLAŽA" dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Autor:
Dragan Koprivica
Objavljeno:
21.10.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama,Reciklaža,Istorijski revizionizam
Srbija danas: Manipulisanje činjenicama,Istorijski revizionizam Srbija i Srpska: Manipulisanje činjenicama,Istorijski revizionizam Espreso: Manipulisanje činjenicama,Reciklaža,Istorijski revizionizam

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 17 sati

Teorija zavjere
Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego...

27.11.2020 prije 15 sati

Lažna vijest
Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna...

26.11.2020 prije 1 dan