Tenkovi su krenuli u remont, a ne u rat

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Regionalne medije nedavno su preplavili tekstovi o tenkovima u kojima nema dovoljno podataka, ali se naslovima diže tenzija i najavljuje ratno stanje

Portal ,,Podravski.hr’’ je objavio tekst pod naslovom:


‘RATNO STANJE’ Deseci tenkova stigli u Koprivnicu, šef kolodvora tajnovit: Nisam ovlašten davati informacije


U tekstu se navodi da je teretni voz pun borbenih ratnih tenkova napustio željezničku stanicu u Koprivnici, te da je prema informacijama fotoreportera na kompoziciji bilo nekoliko desetaka moćnih ratnih strojeva.

Ovu vijest su objavili brojni regionalni i domaći mediji: Bhglas.net, Srb.news-front.info, Oslobođenje.ba, Jutarnji.hr, Dan.co.me, Cdm.me, Maxportal.hr, Index.hr, Vecernji.hr, Dalicom.eu, Srpskainfo.com, Cazin.net, Uskinfo.ba, Novi.ba, Vipbh.info, Nezavisne.com, Bh-index.info, Sarajevograd.me, Aktuelno24h.com, Narodni.info, Prnjavorlive.info, Time.ba, kao i Theworlnews.net.

U tekstovima se navodi: 

,,Prema viđenome na terenu, čini se da je kompozicija otputovala istočno, što će reći u smjeru Mađarske. Tenkovi baš i nisu u najboljem stanju - po fotografijama se čini da ih je malo ulovila hrđa. Kako piše riječki portal bur.com.hr, ovi tenkovi idu na popravak u češki Šternberk, u tvornicu Excalibur Army.’’

Nedostatak zvaničnih informacija šta se dešava na stanicu u Koprivnici i kuda idu vozovi, mediji su pokušali da nadomjeste tako što su prolazak voza predstavili kao misteriozni događaj koji građane zbunjuje i plaši. 

Dodatnim dramatizovanjem i senzacionalističkim naslovima kojima najavljuju ratno stanje, mediji ovog regiona očigledno su željeli da privuku pažnju čitalaca, zbog čega ove objave ocjenjujemo kao "klikbejt".

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me, Maja Nikolić)

 

Raskrinkali smo
Dan Klikbejt; CDM Klikbejt; Jutarnji.hr Klikbejt; index.hr Klikbejt; Oslobođenje.ba Klikbejt; Dalicom.eu Klikbejt; USK info Klikbejt; The world news Klikbejt; Time.ba Klikbejt; Narodni.info Klikbejt; Aktuelno 24h Klikbejt; Sarajevo grad Klikbejt; Srpska info Klikbejt; BH index Klikbejt; VIP BH Klikbejt; Novi.ba Klikbejt; Nezavisne novine Klikbejt; Prnjavor Klikbejt; Cazin Klikbejt; BH glas Klikbejt; Max portal Klikbejt; vecernji.hr Klikbejt; News Front Klikbejt;
Autor: Maja Nikolic Objavljeno: 12. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org