Klikbejt

Tenkovi su krenuli u remont, a ne u rat

Tenkovi su krenuli u remont, a ne u rat
Maja Nikolić
Autor
Maja Nikolić
Objavljeno
12.02.2019

Tenkovi su krenuli u remont, a ne u rat

Regionalne medije nedavno su preplavili tekstovi o tenkovima u kojima nema dovoljno podataka, ali se naslovima diže tenzija i najavljuje ratno stanje

Portal ,,Podravski.hr’’ je objavio tekst pod naslovom:


‘RATNO STANJE’ Deseci tenkova stigli u Koprivnicu, šef kolodvora tajnovit: Nisam ovlašten davati informacije


U tekstu se navodi da je teretni voz pun borbenih ratnih tenkova napustio željezničku stanicu u Koprivnici, te da je prema informacijama fotoreportera na kompoziciji bilo nekoliko desetaka moćnih ratnih strojeva.

Ovu vijest su objavili brojni regionalni i domaći mediji: Bhglas.net, Srb.news-front.info, Oslobođenje.ba, Jutarnji.hr, Dan.co.me, Cdm.me, Maxportal.hr, Index.hr, Vecernji.hr, Dalicom.eu, Srpskainfo.com, Cazin.net, Uskinfo.ba, Novi.ba, Vipbh.info, Nezavisne.com, Bh-index.info, Sarajevograd.me, Aktuelno24h.com, Narodni.info, Prnjavorlive.info, Time.ba, kao i Theworlnews.net.

U tekstovima se navodi: 

,,Prema viđenome na terenu, čini se da je kompozicija otputovala istočno, što će reći u smjeru Mađarske. Tenkovi baš i nisu u najboljem stanju - po fotografijama se čini da ih je malo ulovila hrđa. Kako piše riječki portal bur.com.hr, ovi tenkovi idu na popravak u češki Šternberk, u tvornicu Excalibur Army.’’

Nedostatak zvaničnih informacija šta se dešava na stanicu u Koprivnici i kuda idu vozovi, mediji su pokušali da nadomjeste tako što su prolazak voza predstavili kao misteriozni događaj koji građane zbunjuje i plaši. 

Dodatnim dramatizovanjem i senzacionalističkim naslovima kojima najavljuju ratno stanje, mediji ovog regiona očigledno su željeli da privuku pažnju čitalaca, zbog čega ove objave ocjenjujemo kao "klikbejt".

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me, Maja Nikolić)

 

Autor:
Maja Nikolić
Objavljeno:
12.02.2019
Ocjena:
Klikbejt
Dan: Klikbejt CDM: Klikbejt Jutarnji.hr: Klikbejt index.hr: Klikbejt Oslobođenje.ba: Klikbejt Dalicom.eu: Klikbejt USK info: Klikbejt The world news: Klikbejt Time.ba: Klikbejt Narodni.info: Klikbejt Aktuelno 24h: Klikbejt Sarajevo grad: Klikbejt Srpska info: Klikbejt BH index: Klikbejt VIP BH: Klikbejt Novi.ba: Klikbejt Nezavisne novine: Klikbejt Prnjavor: Klikbejt Cazin: Klikbejt BH glas: Klikbejt Max portal: Klikbejt vecernji.hr: Klikbejt News Front: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 2 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 3 dana

Dezinformacija
Dezinformacija o bezbjednosti vakcina

Vakcinacija predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća u medicini čija je primjena ...

15.09.2020 prije 3 dana