Teoretičari zavjere našli koronavirus u romanu iz 1981. godine

Među brojnim člancima koji su plasirani na temu COVID-19, a koji spadaju u teorije zavjere je i objava da je američki pisac Din Kunc u svojoj knjizi “Oči tame” predvidio pojavu korona virusa . Portal Srpsko ujedinjenje  je 17.03. objavio tekst pod naslovom U tekstu se navodi: Ovu teoriju o kojoj su pisali i inostrani …

445

Među brojnim člancima koji su plasirani na temu COVID-19, a koji spadaju u teorije zavjere je i objava da je američki pisac Din Kunc u svojoj knjizi “Oči tame” predvidio pojavu korona virusa .

Portal Srpsko ujedinjenje  je 17.03. objavio tekst pod naslovomDRAGANA KUZMANOVIĆ JANIČIĆ: VIDOVNJACI ILI ŠPIJUNI?

U tekstu se navodi:Američki pisac Din Kunc je u svojoj knjizi “Oči tame” 1981. godine “predskazao” korona virus čiji je naziv u početku bio Vuhan 400. Ispostavilo se da se posle 38 godina pojavio virus baš u Vuhanu u Kini.Numerolozi su to protumačili ovako: Knjiga je izašla 1981 godine (1+9+8+1=19), a virus se pojavio u Vuhanu u 2019 godini.Druga koincidencija je to da se virus Vuhan u knjizi pominje u poglavlju 39 (3+9=12) a pojavio se u 12 mesecu-decembru 2019. godine. Vuhan 400 (20*20=400) se proširio 2020 godine.Danas, posle 39 godina, Amerika posle američkog “predskazanja” u knjizi Oči tame, optužuje Kinu da je izazvala pandemiju.

Ovu teoriju o kojoj su pisali i inostrani mediji, prije Srpskog ujedinjenja su objaviili Portali Telegraf.rs i Espreso, a poslije njih Alo, Srbijadanas i Informer.

I ova teorija zavjere u regionalnim medijima “uvezena” je iz inostranstva.

Portal za provjeru činjenica Snopes je još u februaru objavio člana pod nazivom “Da li je korona virus  predvidjen  1981. godine u romanu Dina Kunca?” u kome je objasnio da dešavanja u romanu nemaju nikave veze  sa pojavom pandemije COVID-19.

Snopes zaključuje:Din Kunc nije predvidio izbijanje novog koronavirusa. Osim imena, njegovo izmišljeno biološko oružje imalo je malo zajedničkog s virusom koji je izazvao pravu epidemiju 2020. godine.

Snopes je članak ilustrovao objavama sa tvitera u kojima se nalazi naslovnica knjige i odlomci u kojima se pominje Vuhan-400 kao biološko oružje.“Tačno je da je Kunc u ovom romanu izmišljeno biološko oružje nazvao Vuhan-400. Takođe je tačno da je Vuhan, Kina, grad u središtu epidemije korona virusa 2020. godine. Međutim, tu se gotovo sve sličnosti završavaju. Evo nekoliko stvari kojima ovo „predviđanje“ postaje pogrešno. U Kuncovom romanu, Vuhan-400 je oružje koje je napravio čovjek. Koronavirus, s druge strane, nije. U romanu, Vuhan-400 ima stopostotnu smrtnost. Dok istraživači još uvijek uče o koronavirusu, trenutna stopa smrtnosti iznosi oko dva odsto. Izmišljeni Vuhan-400 ima izuzetno brz inkubacioni period od oko četiri sata, u poređenju sa novim koronavirusom koji ima period inkubacije između dva i 14 dana”, objašnjava Snopes.

Sličnu analizu o tome da Din Kunc nije predvidio  pojavu koronavirusa objavio je i CNN.

Članke portala Srpsko ujedinjenje, Alo, Srbijadanas, Espreso, Informer, Telegraf ocjenjujemo kao “teoriju zavjere”. Tu ocjenu  dobija medijski sadržaj  koji daje neistinit i nepovjerljiv  opis  neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da  iznose niz tvrdnji , predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posledične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Srpsko ujedinjenje: Teorija zavjere | Alo: Teorija zavjere | Srbija danas: Teorija zavjere | Telegraf: Teorija zavjere | Espreso: Teorija zavjere,Demantovano | Informer: Teorija zavjere,Demantovano

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

15/04/2020

Ocjena:

Demantovano, Teorija zavjere