Teorija zavjere

Teorija zavjere o drogi dobijenoj iz krvi djece

Teorija zavjere o drogi dobijenoj iz krvi djece
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
26.06.2020

Teorija zavjere o drogi dobijenoj iz krvi djece

Jedna od teorija zavjere koja se širi društvenim mrežama i opskurnim portalima je priča o adrenohromu.To je navodno droga slična LSD-u koju koristi svjetska elita za podmađivanje, a koja se dobija iz krvi djece.

 

U fejsbuk grupi  ”Pobuna protiv novog svjetskog poretka” podijeljena je poruka o tom “serumu besmrtnosti” U poruci pod nazivom „Adrenohrom“ se navodi:

„I serum besmrtnosti dobijen iz nadbubrežne žlijezde žive djece nakon što su oni  terorisani  da bi dobili najviše nivoe adrenalina.Ima svojstva slična lsd-u i koriste ih u satanističkim  ritualima, monarhisti, političari, kongresmeni, slavne ličnosti, glavni izvršni direktori i elita“.

Ovu fejsbuk objavu prati i fotografija na kojoj je ilustrovana  ta supstanca dobijena iz krvi djece.

Slične objave sa uznemirujućim sadržajem  dali su i portali Srbijadanas, Happytv, Borba za istinu, Glas javnosti, Srbininfo, Espreso, Infomediabalkan.

U tim objavama navedeno je da je ardenohrom jedna od naskupljih droga u svijetu, koji je dostupan samo bogatoj eliti, te kako nastaje oksidacijom adrenalina (epinefrin, norepinefrin). Objašnjeno je da se djeca “terorišu i na taj način se povećava nivo adrenalina u njihovom tijelu, a onda se ubijaju i adrenohrom  se iz njihovog tijela sakuplja pomoću igle i šrica”.

Portal za provjeru činjenica “Fakenewstragač”  bavio se  opskurnim sadržajima o adrenohromu .

Adrenohrom je zapravo hemijsko jedinjenje dobijeno oksidacijom adrenalina. U laboratorijama se sintetiše uz pomoć srebro oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo. Njegova glavna primena u medicini je zaustavljanje krvarenja, pošto spada u grupu antihemoragika.

Takođe, nije tačna ni činjenica da je on dostupan samo bogatoj eliti.

Ardenohrom se može naručiti i na sajtu njemačke faramceutske kompanije Merck,  I to po cijeni od 117 dolara (25 mg.)  

Ovu objave ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
26.06.2020
Ocjena:
Teorija zavjere
Srbija danas: Teorija zavjere happy tv: Teorija zavjere Borba za istinu: Teorija zavjere Glas javnosti: Teorija zavjere Espreso: Teorija zavjere Infomedia Balkan: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
MMF nije zabranio nastavak izgradnje auto-puta, već je Vlada odustala od toga do stabilizacije javnih finansija

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori kredit od 74 miliona eura što je ...

05.07.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

Zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono...

04.07.2020 prije 2 dana

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 2 dana