Test na koronavirus nije jeftiniji u Njemačkoj nego u Srbiji

2897

Društvenim mrežama posljednjih dana je cirkulisala fotografija na kojoj se navodno vidi račun sa troškovima testiranja na koronavirus u Njemačkoj, koji iznose 18,74 eura.

Fotografija je dijeljena uz komentar kojim se ta cijena navodnog testiranja upoređuje sa cijenama u Španiji, Itaiji i Srbiji. Na primjer, Twitter objava jednog od korisnika sa ovim podacima podijeljena je više od 200 puta i izazvala je diskusiju tviteraša u komentarima na post, a fotografija je više puta objavljena i podijeljena i na Facebooku.

O navodnoj cijeni testa u Njemačkoj izvijestili su, na osnovu fotografije, i portali Direktno, VestiSrbin.info.

Na fotografiji se vidi da u zaglavlju računa piše da je osoba negativna na koronavirus, budući da je testiranje na virus uobičajena procedura prije prijema u zdravstvenu ustanovu i sprovođenja bilo koje vrste intervencije, u cilju sprečavanja širenja potencijalne zaraze na zdravstvene radnike i ostale pacijente.

Troškovi od 18,74 eura, koji se pominju u objavi na društvenim mrežama i u medijima, zapravo se odnose na stavljanje longete (Quengelverband).

Njemački mediji prenose da testiranje na sopstvenu inicijativu u Njemačkoj košta od 150 eura naviše.

Dakle, ne radi se o troškovima nižim od 20 eura, kako je objavljeno na mrežama, kao ni višestruko nižim troškovima u odnosu na Srbiju, gdje testiranje na lični zahtjev pojedinca košta između 6.000 i 8.000 dinara, odnosno između 50 i 80 eura.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portalima koji su ovu objavu prenijeli dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Viralne objave: Lažna vijest | Direktno.rs: Lažna vijest | Vesti net: Lažna vijest | Srbin.info: Lažna vijest