TITO spomenik ili figurica - dokle seže neodgovornost medija

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Tito je opet u žiži crnogorske javnosti

Nakon revizionističkih tekstova koji su objavljeni na crnogorskim portalima povodom najava Glavnog grada da će u Podgorici postaviti spomenik predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, krajem novembra portal Vijesti.me objavio je tekst pod naslovom “Tivat dobio Titov spomenik” u kojem se navodi:

Povodom 29. novembra – Dana Republike, NVO 29.11.1943.  iz Tivta, upriličila je postavljanje spomenika osnivaču i doživotnom predsjedniku SFRJ, maršalu Josipu Brozu Titu, na istoimenom obalnom šetalištu i gradskoj rivi u Tivtu.

Isti tekst objavio je i lokalni portal Boka news. U tekstu je objavljena i izjava Marka Perkovića iz NVO Generalni konzulat SFRJ iz Tivta:

Uz 75. rođendan najljepše zemlje na svijetu, naše domovine Jugoslavije, danas slavimo i 15. godišnjicu uspješnog i upečatljivog rada Generalnog konzulat SFRJ u Tivtu. Tim povodom svečano je na Pinima i Obali maršala Tita otkriven spomenik najvećem sinu naših naroda i narodnosti, drugu Titu, rad poznatog jugoslovenskog akademskog vajara Augusta Augustinčića", kazao je generalni konzul SFRJ, Marko Perković. Na taj način Tivćani su simbolično pretekli Podgoričane u time ko će prvi u Crnoj Gori ponovno nakon raspada SFRJ, otkriti spomenik pokojnom maršalu i zadali "domaći zadatak" podgoričkom gradonačelniku Ivanu Vukoviću (DPS) a koji je obećao postavljanje Titovog spomenika u nekadašnjem Titogradu.

Uz tekst je objavljena i fotografija.

Tekst su objavili domaći portali CDM.me, AntenaM.net, RTCG.me, Radiotivat.com, Aktuelno.me, Portalanalitika.me, Standard.co.me, a nevjerovatnom brzinom proširio i u regionalne medije. Objavili su ga Blic.rs, B92, N1, Vesti online, Danas.rs, Mondo.rs, Politika.rs, Dnevno.rs, Sve o srpskoj, Dnevnik.rs, Alternativa.rs, Tanjug.rs, B1 info, Srna, Sputnjik. 

Regionalni mediji su se kao izvor informacije mahom navodili lokalni portal Boka news ili Vijesti.me

Međutim, nakon dva dana u Pobjedi je objavljen tekst koji je prenio dio crnogorskih medija u kojem se navodi Perkovićeva izjava:

Riječ je o ,,fotografiji minijaturne figure koja se na društvenim mrežama našla u nadrealnoj veličini“. Figurica je fotografisana na Pinama u prisustvu velikog broja građana. Simbolika je dozvoljena u konceptualnoj umjetnosti, a ovaj je čin pokazao i iskreno poštovanje prema drugu Titu, ali je i odgovor na manipulacije vezane za postavljanje spomenika u Podgorici.

Figurica Josipa Broza Tita postavljena na tivatskoj rivi ubrzo je uklonjena, što potvrđuje i fotografija koju su nam poslali čitaoci. 

Da su autori tekstova jasno označili da je u pitanju satirični sadržaj, ovi primjeri medijskog izvještavanja ne bi bili problematični i, prema metodologiji Raskrinkavanje.me, dobili bi ocjenu “satira”.

Međutim, tekstovi na portalu Vijesti.me i Bokanews nijesu označeni kao satira već su sadržajem i fotografijom uspjeli da izmanipulišu i domaću i regionalnu javnost, zbog čega dobijaju ocjenu “lažna vijest”, dok objave na portalima CDM.me, AntenaM.net, RTCG.me, Radiotivat.com, Aktuelno.me, Portalanalitika.me, Standard.co.me, Blic.rs, B92, N1, Vesti online, Danas.rs, Mondo.rs, Politika.rs, Dnevno.rs, Sve o srpskoj, Dnevnik.rs, Alternativa.rs, Tanjug.rs, B1 info, Srna, Sputnjik ocjenjujemo kao "prenošenje lažne vijesti". 

Prema metodologiji, ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije.

Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ove medijske objave su primjer kako se mediji neodgovorno odnose prema građanima i kako, ne označavajući da je u pitanju šala ili satira, netačno prenose informacije i ne omogućavaju kvalitetno informisanje.

Takođe, u ovom slučaju mediji je koristio fotografiju koja je urađena iz ugla koji čitaocima nevjerodostojno prikazuje dimenzije, stvarajući pogrešan utisak da je postavljena figurica mnogo veća od stvarne.

Kako medijski prostor u ovom regionu ne poznaje granice i kako jedna informacija vrlo brzo od lokalnog događaja postane regionalna vijest, novinari moraju obratiti dodatnu pažnju koje informacije plasiraju i na koji način. Moraju imati svijest o važnosti uloge u kreiranju sadržaja za čitaoce, ali i u kreiranju javnog mnjenja.

Raskrinkavanje.me ponovo poziva građane da pažljivo čitaju medijski sadržaj.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Raskrinkali smo
Vijesti online Lažna vijest; Boka News Lažna vijest; Blic.rs Prenošenje lažnih vijesti; CDM Prenošenje lažnih vijesti; B92 Prenošenje lažnih vijesti; N1 Prenošenje lažnih vijesti; Vesti online Prenošenje lažnih vijesti; Danas Prenošenje lažnih vijesti; Mondo Prenošenje lažnih vijesti; Standard.co.me Prenošenje lažnih vijesti; Aktuelno.me Prenošenje lažnih vijesti; Sve o Srpskoj Prenošenje lažnih vijesti; Dnevnik.rs Prenošenje lažnih vijesti; Alternativna televizija Prenošenje lažnih vijesti; Tanjug.rs Prenošenje lažnih vijesti; Politika.rs Prenošenje lažnih vijesti; B1 info Prenošenje lažnih vijesti; Srna Prenošenje lažnih vijesti; RTCG Prenošenje lažnih vijesti; Radio Tivat Prenošenje lažnih vijesti; Portal Analitika Prenošenje lažnih vijesti; Sputnik Prenošenje lažnih vijesti; Antena M Prenošenje lažnih vijesti; Dnevno.rs Prenošenje lažnih vijesti;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 07. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Balkanom ne hara 40 hiljada džihadista

Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje...

Lažni narativi Regionalni kontekst Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove...

NATO Manipulisanje činjenicama
Greška
"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost,...

Media literacy Greška
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org