TITO spomenik ili figurica - dokle seže neodgovornost medija

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Tito je opet u žiži crnogorske javnosti

Nakon revizionističkih tekstova koji su objavljeni na crnogorskim portalima povodom najava Glavnog grada da će u Podgorici postaviti spomenik predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, krajem novembra portal Vijesti.me objavio je tekst pod naslovom “Tivat dobio Titov spomenik” u kojem se navodi:

Povodom 29. novembra – Dana Republike, NVO 29.11.1943.  iz Tivta, upriličila je postavljanje spomenika osnivaču i doživotnom predsjedniku SFRJ, maršalu Josipu Brozu Titu, na istoimenom obalnom šetalištu i gradskoj rivi u Tivtu.

Isti tekst objavio je i lokalni portal Boka news. U tekstu je objavljena i izjava Marka Perkovića iz NVO Generalni konzulat SFRJ iz Tivta:

Uz 75. rođendan najljepše zemlje na svijetu, naše domovine Jugoslavije, danas slavimo i 15. godišnjicu uspješnog i upečatljivog rada Generalnog konzulat SFRJ u Tivtu. Tim povodom svečano je na Pinima i Obali maršala Tita otkriven spomenik najvećem sinu naših naroda i narodnosti, drugu Titu, rad poznatog jugoslovenskog akademskog vajara Augusta Augustinčića", kazao je generalni konzul SFRJ, Marko Perković. Na taj način Tivćani su simbolično pretekli Podgoričane u time ko će prvi u Crnoj Gori ponovno nakon raspada SFRJ, otkriti spomenik pokojnom maršalu i zadali "domaći zadatak" podgoričkom gradonačelniku Ivanu Vukoviću (DPS) a koji je obećao postavljanje Titovog spomenika u nekadašnjem Titogradu.

Uz tekst je objavljena i fotografija.

Tekst su objavili domaći portali CDM.me, AntenaM.net, RTCG.me, Radiotivat.com, Aktuelno.me, Portalanalitika.me, Standard.co.me, a nevjerovatnom brzinom proširio i u regionalne medije. Objavili su ga Blic.rs, B92, N1, Vesti online, Danas.rs, Mondo.rs, Politika.rs, Dnevno.rs, Sve o srpskoj, Dnevnik.rs, Alternativa.rs, Tanjug.rs, B1 info, Srna, Sputnjik. 

Regionalni mediji su se kao izvor informacije mahom navodili lokalni portal Boka news ili Vijesti.me

Međutim, nakon dva dana u Pobjedi je objavljen tekst koji je prenio dio crnogorskih medija u kojem se navodi Perkovićeva izjava:

Riječ je o ,,fotografiji minijaturne figure koja se na društvenim mrežama našla u nadrealnoj veličini“. Figurica je fotografisana na Pinama u prisustvu velikog broja građana. Simbolika je dozvoljena u konceptualnoj umjetnosti, a ovaj je čin pokazao i iskreno poštovanje prema drugu Titu, ali je i odgovor na manipulacije vezane za postavljanje spomenika u Podgorici.

Figurica Josipa Broza Tita postavljena na tivatskoj rivi ubrzo je uklonjena, što potvrđuje i fotografija koju su nam poslali čitaoci. 

Da su autori tekstova jasno označili da je u pitanju satirični sadržaj, ovi primjeri medijskog izvještavanja ne bi bili problematični i, prema metodologiji Raskrinkavanje.me, dobili bi ocjenu “satira”.

Međutim, tekstovi na portalu Vijesti.me i Bokanews nijesu označeni kao satira već su sadržajem i fotografijom uspjeli da izmanipulišu i domaću i regionalnu javnost, zbog čega dobijaju ocjenu “lažna vijest”, dok objave na portalima CDM.me, AntenaM.net, RTCG.me, Radiotivat.com, Aktuelno.me, Portalanalitika.me, Standard.co.me, Blic.rs, B92, N1, Vesti online, Danas.rs, Mondo.rs, Politika.rs, Dnevno.rs, Sve o srpskoj, Dnevnik.rs, Alternativa.rs, Tanjug.rs, B1 info, Srna, Sputnjik ocjenjujemo kao "prenošenje lažne vijesti". 

Prema metodologiji, ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije.

Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ove medijske objave su primjer kako se mediji neodgovorno odnose prema građanima i kako, ne označavajući da je u pitanju šala ili satira, netačno prenose informacije i ne omogućavaju kvalitetno informisanje.

Takođe, u ovom slučaju mediji je koristio fotografiju koja je urađena iz ugla koji čitaocima nevjerodostojno prikazuje dimenzije, stvarajući pogrešan utisak da je postavljena figurica mnogo veća od stvarne.

Kako medijski prostor u ovom regionu ne poznaje granice i kako jedna informacija vrlo brzo od lokalnog događaja postane regionalna vijest, novinari moraju obratiti dodatnu pažnju koje informacije plasiraju i na koji način. Moraju imati svijest o važnosti uloge u kreiranju sadržaja za čitaoce, ali i u kreiranju javnog mnjenja.

Raskrinkavanje.me ponovo poziva građane da pažljivo čitaju medijski sadržaj.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Raskrinkali smo
Vijesti online Lažna vijest; Boka News Lažna vijest; Blic.rs Prenošenje lažnih vijesti; CDM Prenošenje lažnih vijesti; B92 Prenošenje lažnih vijesti; N1 Prenošenje lažnih vijesti; Vesti online Prenošenje lažnih vijesti; Danas Prenošenje lažnih vijesti; Mondo Prenošenje lažnih vijesti; Standard.co.me Prenošenje lažnih vijesti; Aktuelno.me Prenošenje lažnih vijesti; Sve o Srpskoj Prenošenje lažnih vijesti; Dnevnik.rs Prenošenje lažnih vijesti; Alternativna televizija Prenošenje lažnih vijesti; Tanjug.rs Prenošenje lažnih vijesti; Politika.rs Prenošenje lažnih vijesti; B1 info Prenošenje lažnih vijesti; Srna Prenošenje lažnih vijesti; RTCG Prenošenje lažnih vijesti; Radio Tivat Prenošenje lažnih vijesti; Portal Analitika Prenošenje lažnih vijesti; Sputnik Prenošenje lažnih vijesti; Antena M Prenošenje lažnih vijesti; Dnevno.rs Prenošenje lažnih vijesti;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 07. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org