To što je vakcina besplatna, ne znači da nije efikasna

Lažne informacije oko vakcina protiv koronavirusa “cvjetaju” od početka njihove primjene, uprkos naučnim činjenicama i regulativama koje su tokom cijelog perioda pandemije transparentne.

250

Lažne informacije oko vakcina protiv koronavirusa “cvjetaju” od početka njihove primjene, uprkos naučnim činjenicama i regulativama koje su tokom cijelog perioda pandemije transparentne.

Kako je jednom prilikom kazao Endi Patison, menadžer za digitalna rešenja u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao „tanka je linija između slobode govora i podrivanja nauke. Oni koji šire dezinformacije nauče pravila i sve vrijeme “plešu po ivici”.

Jedna od takvih tvrdnji protivnika vakcinacije na Facebooku je da vakcine protiv COVID-19 ne pomažu, budući da su dostupne i relativno jeftine.“Da je vakcina spasonosna, krili bi je od običnih ljudi ili bi koštala najmanje 1000 eura, kao što koštaju i lijekovi za sve teške bolesti”.

Tu tvrdnju mnogi u komentarima su definisali kao logičnu, jer se pretpostavka naslanja na činjenicu da liječenje mnogih bolesti ne pokriva zdravstveno osiguranje.

Da krenemo od sebe – Vlada Crne Gore obezbijedila je besplatne vakcine za građane, što je navedeno na zvaničnoj stranici covidodgovor.me. Vakcine su pristizale u vidu donacije partnerskih država, direktnom kupovinom od proizvođača, ali i preko COVAX sistema, koji funkcioniše kao globalna alijansa distribucije vakcina protiv COVID-19 u sve dijelove svijeta. One su besplatne, zbog neophodnosti zaustavljanja epidemije bolesti, što je globalni problem koji je odnio mnoge živote, ali i oslabio ekonomije. Svakako, novac kojim je Vlada kupila vakcine je novac svih poreskih obveznika, tako da u suštini mi plaćamo za vakcine.

Ovom objavom bavile su se i kolege iz BiH.

Iste tvrdnje teoretičara zavjere raskrinkavale su se i u Americi, gdje je USA Today objavio da je tamošnja vlada postigla dogovor sa Modernom, jednim od proizvođača vakcine, da plati više od milijardu i po dolara za 100 miliona doza što je otprilike 15 dolara po dozi. Isti list piše da doza vakcine Džonson i Džonson košta oko 10 dolara, dok je Fajzerova oko 19 i po dolara.

Iako su istraživanja sprovedena u toj zemlji ove godine pokazala da je sa pojavom delta soja efikasnost Fajzer i Moderna vakcine pala sa 91 na 66 odsto, s druge strane, zaštita vakcina od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti ostaje visoka.

Istraživanja iz cijelog svijeta, uključujući i region, i dalje ukazuju da su vakcinisane osobe u velikoj mjeri zaštićenije od nevakcinisanih. Tako je studija sprovedena u Srbiji pokazala da je vjerovatnoća da vakcinisani protiv COVID-a 19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obje doze i 15 puta manja.

Takođe, i iz našeg Instituta za javno zdravlje jasno je saopšteno da su vakcine djelotvorne.

“Osobe koje su nevakcinisane imaju deset puta veću šansu da će se suočiti sa težim oblikom infekcije koronavirusom, a 11 puta veću vjerovatnoću da će preminuti”, rekao je direktor IJZ-a dr Igor Galić.

Na kraju je važno istaći da je sigurno jedno – to što su vakcine dostupne i besplatne, zasigurno ne znači da je njihova efikasnost upitna. Naprotiv, vakcine su kako je kazala doktorica Milena Popović Samardžić, najveći doprinos medicine cijelom svijetu.

Ovoj objavi dajemo ocjene manipulacija činjenicama i teorija zavjere.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

12/10/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama, Teorija zavjere