Reciklaža

Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
25.05.2020

Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen prije gotovo pet godina, kada pandemije koja danas potresa svijet nije bilo ni na vidiku.

Portal Ekskluzivno.me objavio je 4. maja tekst naslovljen

NEWSBOMBA – TRUMP OTKRIO ONO ŠTO SE VEĆ DUGO KRIJE: Cjepiva protiv gripe su najveća prevara u povijesti medicine (AUDIO)

U tekstu se navodi:

„Vakcine protiv gripe najveća su prijevara u povijesti medicine, koju je stvorila farmaceutska industrija kako bi zaradila ranjive ljude i učinila ih bolesnima, upozorava predsjednik Donald Trump. U intervjuu Opi i Anthony na Siriusu XM, Trump je udario cjepiva protiv gripe nazivajući ih „potpuno neučinkovitima“ i izjavio da ga nikada nije primio.“

Portal je objavio i audio snimak gostovanja Trampa radiju Sirius XM, koji je objavljen na YouTube-u, i to 18. oktobra 2015. godine, skoro pet godina ranije, kada Tramp nije bio američki predsjednik, već samo preduzetnik i javna ličnost. Kao izvor navode portal Webtribune.rs, koji je ovu informaciju objavio u januaru 2017. godine.

Portal Ekskluzivno je, međutim, njegove izjave o vakcinisanju objavio sada, kao aktuelnu informaciju koja u ovom trenutku ima određenu težinu, budući da je, u trenutku kad se svijet i dalje bori sa koronavirusom i iščekuje vakcinu, plasirana kao izjava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a ne još jedne javne ličnosti koja se protivi vakcinaciji. Iako portal Ekskluzivno već u naslovu sugeriše čitaoci da se radi o „otkriću“ američkog predsjednika, radi se ipak o pojedinačnoj ocjeni, odnosno stavu.

Tramp je, u posljednjim mjesecima, u vrijeme globalne pandemije koronavirusa, svojim izjavama izazivao pažnju javnosti, među kojima je najpopularnija ona kojom promiviše nedovoljno ispitanu i neodobrenu od nadležnih institucija kombinaciju dva lijeka u tretmanu zaraženih koronavirusom.

Izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen prije gotovo pet godina, kada pandemije koja danas potresa svijet nije bilo ni na vidiku. Napominjemo da Svjetska zdravstvena organizacija vakcinaciju smatra najefikasnijim načinom za sprečavanje infekcije i teških posljedica virusa gripa, kao i da više od 50 godina sarađuje sa naučnicima i kreatorima globalnih politika kako bi razvila jedinstven pristup proizvodnji i testiranju razvoja vakcina protiv gripa, kao i njihovu efikasnu upotrebu i distribuciju.

Iako bi se Trampove izjave, sa stanovišta struke, mogle smatrati spornim, ono što je zapravo sporno u objavi portala Ekskluzivno.me nije sama sadržina njegov izjave, već činjenica da je stara informacija objavljena kao aktuelna, čime joj je dat drugačiji ton i značaj, imajući u vidu svjetska dešavanja i stavove američkog predsjednika.

Ova objava dobija ocjenu „RecikLaža“. Tako ocjenjujemo medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
25.05.2020
Ocjena:
Reciklaža
Ekskluzivno.me: Reciklaža

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 10 sati

Klikbejt
MMF nije rekao da  je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi

Iza naslova na portalu IN4S

01.07.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Centralna banka nije sakrila podatke o platnom prometu i kamatama

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila ekonomiju širom svijeta, pa su zato...

29.06.2020 prije 2 dana