Trend „lažnih protesta“ zbog vakcinacije: Skup vjernika u Durbanu nije bio protiv mjera

Predstavljanje velikih skupova kao protesta protiv vakcinacije i definitivno je novi trend među antivakserima.

116

Predstavljanje velikih skupova kao protesta protiv vakcinacije i definitivno je novi trend među antivakserima.

Nakon što smo raskrinkali lažni protest Zulu naroda, još jedan navodni protest protiv vakcinacije nam dolazi iz Južne Afrike.

Na Fejsbuku se dijeli video masovnog skupa za koji se tvrdi da je u pitanju bunt protiv mjera za suzbijanje virusa u Durbanu.„JUŽNA AFRIKA, Durban…. DOSTA im MERA i svega….“, kaže autor objave.

U Durbanu jeste održan masovni protest, ali na žalost antivaksera, nije imao veze sa pandemijom, mjerama i vakcinama.

U to se vrlo lako uvjeriti jer je o skupu u Durbanu izvijestio veliki broj medija.

O čemu se zapravo radilo?

U pitanju je sukob u Nazaretskoj baptističkoj crkvi o tome ko je pravi duhovni lider te crkve.„Jedna osoba je uhapšena nakon što su članovi Ebuhlenijeve frakcije u Nazaretskoj baptističkoj crkvi prekršili COVID-19 protokole i okupili se u hiljadama u Durbanu u utorak“, izvijestio je News24.com.

Objašnjava se da u crkvi postoji velika podijeljenost, i to između frakcije koje predovde Mduduzi Šembe i frakcije koju je predvodio sada već njegov pokojni ujak Vela Šembe, a kojeg je Ustavni sud u Južnoj Africi proglasio  za zakonitog lidera crkve poznate kao Šembe crkva.„Članovi Ebuleni frakcije skupili su se i nadležnima predali memorandum kojim zahtijevaju da se Mduduzi proglasi zakonitim liderom“, piše News24.

S obzirom na to da je sukob unutar crkve i skup koji se tim povodom održao zloupotrijebljen kako bi se negiralo postojanje pandemije, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

30/09/2021

Ocjena:

Dezinformacija