Ovo je primjer izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja..

Kurir je 6. Februara objavio tekst 

U tekstu se navodi:

Sličan naslov objavili su i portali Novosti i Bjeljina online. 

Prijedlog Milana Kneževića u kojem piše da se apeluje na vlasti i Ustavni sud Crne Gore da ukine zakon i ponovo uspostavi miran dijalog sa vjerskim zajednicama, potpisalo je tačno trideset članova iz devet država koji su članovi Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a ne ”više od trideset” kako se navodi u tekstu. 

Parlamentarna skupština se sastoji od 324 člana parlamenta iz 47 država članica.  

Za pitanja poput nacrta preporuke ili nacrta mišljenja Odboru ministara ili usvajanja po hitnom postupku potrebna je dvotrećinska većina. U vezi s nacrtom rezolucije i bilo kojom drugom odlukom, potrebna je većina predloženih glasova. 

Dakle, u zaključku, nije Parlamentarna skupštine Savjeta Evrope kao cjelina stala uz prijedlog Milana Kneževića, kako autor navodi u samom naslovu, već je ispunjen uslov da ovaj nacrt bude stavljen u dalju  proceduru.  

 Ovaj članak, po metologiji, ocjenjujemo kao dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Novosti: Dezinformacija,Demantovano | Bijeljina.org: Dezinformacija,Demantovano