Manipulisanje činjenicama

Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne u "Velikoj Albaniji"

Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne u "Velikoj Albaniji"
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
24.04.2019

Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne u "Velikoj Albaniji"

Portali IN4S.net i Borba.me javili su da se opština Tuzi učlanila u Uniju albanskih opština, stavljajući tu vijest u kontekst formiranja "Velike Albanije".

Tekstovi imaju naslov:

“Velika Albanija“ zakucala na vrata Crne Gore: Tuzi u Uniji albanskih opština

Dok se u njima navodi:

Opština Tuzi, iako teritorijalno u Crnoj Gori, priključila se Uniji albanskih opština. Podsjećamo, u Tuzima su se, nakon nedavnih lokalnih izbora, na kojima je najviše glasova dobila koalicija albanskih nacionalnih partija, vijorile zastave „velike Albanije“ i terorističke „OVK“.

Gradonačelnici Tirane, Prištine, Tetova, Valona, Prizrena, Tuzi, Ulcinja, Preševa i Gostivara su uz Statut Unije albanskih opština potpisali i Memorandum o saradnju u okviru inicijative "Zeleni gradovi", u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u okruženju i javne čistoće.

Istu vijesti su prenijeli i portali Sputnjik, CDM, Standard i dnevni list Dan, ali ovu informaciju nijesu dovodili u vezu sa "kucanjem Velike Albanije na vrata Crne Gore". 

U tekstovima na portalu In4s i Borba.me nije naveden izvor informacije, dok se ostali portali pozivaju na portal Malesia.me.

U izvornom tekstu na portalu Malesia.me se navodi da su gradonačelnici opština u kojima su na vlasti politički predstavnici Albanaca u Tirani formirali Uniju albanskih opština potpisujući  platformu za saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija, te da to udruženje nema za cilj stvaranje "Velike Albanije".

S obzirom na to da su mediji prenijeli informaciju da su Tuzi ušle u ovu Uniju, ali da su informaciju stavili u potpuno drugačiji, netačan kontekst, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "manipulisanje činjenicama"

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „Manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
24.04.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Borba: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 13 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 18 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan