Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne u "Velikoj Albaniji"

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Portali IN4S.net i Borba.me javili su da se opština Tuzi učlanila u Uniju albanskih opština, stavljajući tu vijest u kontekst formiranja "Velike Albanije".

Tekstovi imaju naslov:

“Velika Albanija“ zakucala na vrata Crne Gore: Tuzi u Uniji albanskih opština

Dok se u njima navodi:

Opština Tuzi, iako teritorijalno u Crnoj Gori, priključila se Uniji albanskih opština. Podsjećamo, u Tuzima su se, nakon nedavnih lokalnih izbora, na kojima je najviše glasova dobila koalicija albanskih nacionalnih partija, vijorile zastave „velike Albanije“ i terorističke „OVK“.

Gradonačelnici Tirane, Prištine, Tetova, Valona, Prizrena, Tuzi, Ulcinja, Preševa i Gostivara su uz Statut Unije albanskih opština potpisali i Memorandum o saradnju u okviru inicijative "Zeleni gradovi", u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u okruženju i javne čistoće.

Istu vijesti su prenijeli i portali Sputnjik, CDM, Standard i dnevni list Dan, ali ovu informaciju nijesu dovodili u vezu sa "kucanjem Velike Albanije na vrata Crne Gore". 

U tekstovima na portalu In4s i Borba.me nije naveden izvor informacije, dok se ostali portali pozivaju na portal Malesia.me.

U izvornom tekstu na portalu Malesia.me se navodi da su gradonačelnici opština u kojima su na vlasti politički predstavnici Albanaca u Tirani formirali Uniju albanskih opština potpisujući  platformu za saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija, te da to udruženje nema za cilj stvaranje "Velike Albanije".

S obzirom na to da su mediji prenijeli informaciju da su Tuzi ušle u ovu Uniju, ali da su informaciju stavili u potpuno drugačiji, netačan kontekst, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "manipulisanje činjenicama"

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „Manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
IN4s Manipulisanje činjenicama; Borba Manipulisanje činjenicama;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 24. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Analiza
Infekcija manipulacijama

U medijima u Crnoj Gori su prisutne različite vrste medijskih manipulacija...

Regionalni kontekst
Teorija zavjere
Hitler im je opet pobjegao u Argentinu

Mediji povremeno aktuelizuju teoriju da nacistički vođa Adolf Hitler nije...

Lažni narativi Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Radarom na Bjelasici ne postajemo meta ruskih raketa

Mediji senzacionalističkim naslovima pokušavaju da privuku što veći broj...

NATO Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org