Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne u "Velikoj Albaniji"

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Portali IN4S.net i Borba.me javili su da se opština Tuzi učlanila u Uniju albanskih opština, stavljajući tu vijest u kontekst formiranja "Velike Albanije".

Tekstovi imaju naslov:

“Velika Albanija“ zakucala na vrata Crne Gore: Tuzi u Uniji albanskih opština

Dok se u njima navodi:

Opština Tuzi, iako teritorijalno u Crnoj Gori, priključila se Uniji albanskih opština. Podsjećamo, u Tuzima su se, nakon nedavnih lokalnih izbora, na kojima je najviše glasova dobila koalicija albanskih nacionalnih partija, vijorile zastave „velike Albanije“ i terorističke „OVK“.

Gradonačelnici Tirane, Prištine, Tetova, Valona, Prizrena, Tuzi, Ulcinja, Preševa i Gostivara su uz Statut Unije albanskih opština potpisali i Memorandum o saradnju u okviru inicijative "Zeleni gradovi", u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u okruženju i javne čistoće.

Istu vijesti su prenijeli i portali Sputnjik, CDM, Standard i dnevni list Dan, ali ovu informaciju nijesu dovodili u vezu sa "kucanjem Velike Albanije na vrata Crne Gore". 

U tekstovima na portalu In4s i Borba.me nije naveden izvor informacije, dok se ostali portali pozivaju na portal Malesia.me.

U izvornom tekstu na portalu Malesia.me se navodi da su gradonačelnici opština u kojima su na vlasti politički predstavnici Albanaca u Tirani formirali Uniju albanskih opština potpisujući  platformu za saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija, te da to udruženje nema za cilj stvaranje "Velike Albanije".

S obzirom na to da su mediji prenijeli informaciju da su Tuzi ušle u ovu Uniju, ali da su informaciju stavili u potpuno drugačiji, netačan kontekst, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "manipulisanje činjenicama"

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „Manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
IN4s Manipulisanje činjenicama; Borba Manipulisanje činjenicama;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 24. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org