Lažna vijest

U Beranama su bacili petarde, a ne eksplozivne naprave

U Beranama su bacili petarde, a ne eksplozivne naprave
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
16.05.2020

U Beranama su bacili petarde, a ne eksplozivne naprave

Pritvaranje sveštenika SPC iz Nikšića i protesti u više gradova koji su organizovani tim povodom iskorišćeni su za plasiranje više lažnih vijesti.

Jednu od njih obavile su beogradske Novosti u tekstu pod naslovom:

„EKSPLOZIJA U BERANAMA TOKOM PROTESTA: Nepoznate osobe iz automobila izbacile tri eksplozivne naprave”

U tekstu se navodi:

“U Beranama tokom protesta večeras je došlo do eksplozije. Kako je javio naš dopisnik sa lica mesta, osobe iz automobila su bacile tri eksplozivne naparave. U toku protesta pred zgradom Centra bezbednosti Berane odnekud se pojavilo vozilo podgoričkih registarskih oznaka.Prema snimku koji je odgledao naš reporter vidi se da nepoznate osobe izbacuju iza automobila tri eksplozivne naprave koje se ubrzo detoniraju. Eksplozije su bile poprilično jake, ali na sreću niko nije povređen. Kako se čulo kasnije po gradu u pitanju su bile tri jake petarde.”

Tekst Večernjih novosti prenijeli su Kurir, Espreso, Nezavisne, Informer, Srbijadanas, Alo.

Crnogorski mediji čiji su reporteri izvještavali sa lica mjesta prenijeli su informaciju da su  redari protesta pokazali novinarima snimak automobila podgoričkih registarskih oznaka na kojem se vidi da se iz njega izbacuju tri petarde i da potom automobil odmah odlazi.

I portal Sputnik je objavio informaciju i video iz kog se vidi da su iz automobila bačene obične petarde.

Konačno, Uprava policije je putem Tvitera saopštila da je informacija netačna:

„Netačno je da je večeras u #Berane došlo do eksplozije. Tokom večerašnjeg protestnog okupljanja građana u Beranama nije zabilježen nijedan incident.“

U pisanju tekstova koji se odnose na vrlo osjetljive teme mediji bi trebali biti posebno obazrivi, a pogotovo ako izvještavaju sa lica mjesta gde se njihovi izvještači mogu  uvjeriti o pravom stanju  nekog događaja

Objave Novosti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu Kurira, Espresa, Nezavisnih, Informera, Srbijadanas i Alo dobijaju ocjenu  “prenošenje lažne vijesti”. Ovu ocjenu  dobijaju  medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijesti.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
16.05.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Novosti: Lažna vijest Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove obmane o vakcini: Dokument nema veze sa Pfizerom

Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od...

20.01.2021 prije 1 sat

Manipulisanje činjenicama
Manipulacija presudom: Evropski sud ne tvrdi da vakcine uzrokuju bolest

Iako je pandemija koronavirusa odnijela više od dva miliona života, a hitno odobrene...

19.01.2021 prije 1 sat

Manipulisanje činjenicama
„Blekrok“ nije “kupio Crnu Goru”, nego dio njene poslednje emisije obveznica

Regionalni mediji, od onih uticajnih pa do marginalnih, često plasiraju informacije...

19.01.2021 prije 14 sati