Lažna vijest

U Crnoj Gori nema 5G mreže, pa vrapci nijesu mogli uginuti od nje

U Crnoj Gori nema 5G mreže, pa vrapci nijesu mogli uginuti od nje
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
05.08.2020

U Crnoj Gori nema 5G mreže, pa vrapci nijesu mogli uginuti od nje

U Podgorici je jutros nakon olujnog nevremena pronađen veliki broj uginulih vrabaca što je inspirisalo brojne korisnike društvenih mreža i komentatore na portalima da ponovo pokrenu priču kako su ptice uginule zbog uvođenja 5G mreže.

U jednoj od takvih objava na Facebooku se navodi:

„Podgorica 5G mreza je uključena odavno!!! Repetitori na svaku stranu to pričam zadnje godinu dana, a Šimpanze misle da sam lud. Tek ćete vidjeti do jeseni koliko će ljudi da pomre isto kao ovi vrapci Kod Doma Zdravlja Blok 5”

Objavu prati video snimak uginulih ptica podijeljen sa stranice Podgorički vremeplov.

Ornitolog Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica potvrdio je da je nevrijeme uzrok pomora ptica.

"Sigurno nevrijeme. Sada su vrapci završili sa gnijžđenjem i skupljaju se u krošnjama na noćenju i to u velikim jatima. To im oogućava zaštitu od predatora i čini sigurnijim, ali ne i od ovakvih nepogoda. S obzirom na klimatske promjene i sve veće zagrijavanje atmosfere time i više energije u vazduhu, oluje će biti jače i destruktivnije, a ovi prizori češći.“

Ptice nijesu mogle uginuti od 5G mreže jer u Crnoj Gori ta nova generacija mobilne telefonije još nije zaživjela. Regulator telekomunikacionog tržišta Agencija za telekomunikacije i poštansku djelatnost(EKIP) i mobilni operateri su 5G mrežu najavili do kraja 2022 godine.  EKIP u ovoj godini planira  izradu strategije za uvođenje 5G mreže

Raskrinkavanje je ranije pisalo o lažnim objavama o tome da je 5G mreža uzrok uginuća ptica.

Prije nepunih mjesec dana nakon oluje koja je pogodila Kragujevac društvenim mrežama Facebook i Twiter se proširila lažna vijest o tome da su ptice u tom gradu uginule od 5G mreže, iako ona u Srbiji nije uspostavljena. O tome je pisao AFP fact check.

Komentare i objave koji povezuju uginule vrapce u Podgorici sa 5G mrežom ocjenjujemo kao lažne vijesti. 5G mreža u Crnoj Gori nije uspostavljena, pa vrapci od nepostojeće mreže nikako nijesu mogli uginuti, a stručnjaci koji se bave proučavanjem ptica potvrđuju da je olujno nevrijeme uzrok smrti vrabaca.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
05.08.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati