Manipulisanje činjenicama

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
04.07.2020

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

Zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono tijelo uvelo je nove preventivne mjere kako bi se širenje virusa pokušalo zaustaviti, a to je bio povod za nove manipulacije u regionalnim medijima.

Portal Kurir objavio je 25.06. članak sa naslovom:

MILO NE PRESTAJE DA LAŽE, CRNA GORA SE NE SMIRUJE: Zabranio litije krijući se iza korone

Kurir dalje u tekstu navodi tačnu informaciju koja se nalazi i na Tviter nalogu Vlade Crne Gore:

Takođe, zabranjuju se politički skupovi na otvorenim javnim mestima, kao i prisustvo gledalaca na sportskim događajima. Sahrane, kako se navodi, mogu se obavljati samo u užem krugu porodice. "Događaji u zatvorenim javnim prostorima već su propisani ranijom naredbom", saopštili su iz NKT-a.

Naslov koji implicira da se nove zabrane i mjere opreza odnose isključivo na litije i vjerske skupove  našao se i na drugim regionalnim portalima poput: Republika.rs, Informer, Višegrad, Blic, Espreso, Dnevnik.rs, Novosti, RT Vojvodine, B92, Rezidencija.

Osim toga, NKT je 30. juna donijelo odluku o zabrani i privatnih svečanosti u cijeloj Crnoj Gori, kao i rad noćnih klubova/barova i diskoteka.

Zbog manipulisanja informacijom o preventivnim mjerama u Crnoj Gori, ovim portalima dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

 

 

 

 

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
04.07.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama,Demantovano
Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Kurir: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Republika.rs: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Informer: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Visegrad24.info: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Blic.rs: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Dnevnik.rs: Manipulisanje činjenicama,Demantovano Novosti: Manipulisanje činjenicama,Demantovano RTV Vojvodine: Manipulisanje činjenicama,Demantovano B92: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove (stare) dezinformacije o NATO bazama u Crnoj Gori

Tvrdnje da NATO planira gradnju vojnih baza u Crnoj Gori već godinama su prisutne u...

05.03.2021 prije 2 dana

Dezinformacija
Starica u Hrvatskoj umrla zbog srčanog zastoja, a ne vakcine

Od početka vakcinacije na društvenim mrežama se veliki broj smrtnih slučajeva, kako u ...

05.03.2021 prije 2 dana

Lažna vijest
Proteste u Rumuniji iz 2017. „preselili“ u sadašnjost

Protesti protiv mjera za suzbijanje koronavirusa aktivni su u pojedinim evropskim...

04.03.2021 prije 2 dana