Manipulisanje činjenicama

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
04.07.2020

U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

Zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono tijelo uvelo je nove preventivne mjere kako bi se širenje virusa pokušalo zaustaviti, a to je bio povod za nove manipulacije u regionalnim medijima.

Portal Kurir objavio je 25.06. članak sa naslovom:

MILO NE PRESTAJE DA LAŽE, CRNA GORA SE NE SMIRUJE: Zabranio litije krijući se iza korone

Kurir dalje u tekstu navodi tačnu informaciju koja se nalazi i na Tviter nalogu Vlade Crne Gore:

Takođe, zabranjuju se politički skupovi na otvorenim javnim mestima, kao i prisustvo gledalaca na sportskim događajima. Sahrane, kako se navodi, mogu se obavljati samo u užem krugu porodice. "Događaji u zatvorenim javnim prostorima već su propisani ranijom naredbom", saopštili su iz NKT-a.

Naslov koji implicira da se nove zabrane i mjere opreza odnose isključivo na litije i vjerske skupove  našao se i na drugim regionalnim portalima poput: Republika.rs, Informer, Višegrad, Blic, Espreso, Dnevnik.rs, Novosti, RT Vojvodine, B92, Rezidencija.

Osim toga, NKT je 30. juna donijelo odluku o zabrani i privatnih svečanosti u cijeloj Crnoj Gori, kao i rad noćnih klubova/barova i diskoteka.

Zbog manipulisanja informacijom o preventivnim mjerama u Crnoj Gori, ovim portalima dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

 

 

 

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
04.07.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Espreso: Manipulisanje činjenicama Kurir: Manipulisanje činjenicama Republika.rs: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Visegrad24.info: Manipulisanje činjenicama Blic.rs: Manipulisanje činjenicama Espreso: Manipulisanje činjenicama Dnevnik.rs: Manipulisanje činjenicama Novosti: Manipulisanje činjenicama RTV Vojvodine: Manipulisanje činjenicama B92: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 2 dana

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 2 dana