Dezinformacija

U pozdravu nakon emisije nema ničeg zakulisnog i senzacionalnog

U pozdravu  nakon emisije nema ničeg zakulisnog i senzacionalnog
Jelena Popović
Autor
Jelena Popović
Objavljeno
26.08.2020

U pozdravu nakon emisije nema ničeg zakulisnog i senzacionalnog

Lična poznanstva određenih aktera na javnoj sceni Crne Gore često budu povod za stvaranje obmanjujućeg i manipulativnog sadržaja kako na društvenim mrežama tako i u medijima...

Srdačan pozdrav (zagrljaj) ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića (Demokratska partija socijalista) i kandidatkinje za poslanicu u Skupštini Crne Gore Nevenke Bošković Ćirović (Demokratska Crna Gora), nakon završene emisije na Javnom servisu, portal Udar.me iskoristio je da 21. avgusta objavi tekst sa naslovom:

 „VEZA IZMEĐU DEMOKRATA I DPS Nevenka Bošković Ćirović u zagrljalju ministra „Beli orao“! (VIDEO)”

U tekstu se navodi:

“Demokrate i DPS na političkoj sceni djeluju kao ljuti rivali, koji se svakodnevno prozivaju i ’ne štede’ u stranačkim saopštenjima i izjavama. Međutim, snimak koji je pred vama dokazuje da među njima ’iza kulisa’ ima itekako dobrih relacija”.

Autor teksta iznoseći tvrdnju o navodnim dobrim relacijama koje dvije partije imaju “iza kulisa” dovodi u zabludu čitaoca na način što ne saopštava kontekst ličnog poznanstva učesnika debate.

Ovo je posebno očigledno svakom gledaocu pomenute emisije jer su tokom polemike predstavnik DPS-a  i predstavnica Demokrata naveli da njihovo poznanstvo datira unazad više od 40 godina, te da se međusobno respektuju.

Snimak cijele emisije dostupan je na ovom linku. (Dio emisije gdje ministar Bošković govori o poznanstvu sa gospođom Bošković Ćirović od 01:20:45, a dio gdje se ona referira na tu izjavu i potvrđuje je od 1:43:30).

Dakle, učesnici debate nijesu se skrivali ‘iza kulisa’, već su o svom privatnom odnosu otvoreno govorili u emisiji na RTCG pred svim gledaocima. Zbog te netačne tvrdnje ovom tekstu dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Jelena Popović
Objavljeno:
26.08.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Udar: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 15 sati

Teorija zavjere
Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego...

27.11.2020 prije 13 sati

Lažna vijest
Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna...

26.11.2020 prije 1 dan