Teorija zavjere

Vakcina nije softver koji povezuje čovjeka sa bluetooth-om

Vakcina nije softver koji povezuje čovjeka sa bluetooth-om
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
03.06.2021

Vakcina nije softver koji povezuje čovjeka sa bluetooth-om

Kampanja dezinformisanja javnosti, pričama o štetnosti vakcine protiv kovida, trend je koji traje već duže vrijeme i po svemu sudeći ne namjerava da stane.

Na društvenim mrežama i internetu generalno, do sada smo svjedočili ogromnom broju tvrdnji koje za cilj imaju da dokažu da je vakcina opasna po zdravlje ljudi i da je ne bi trebalo primati.

Uprkos brojnim demantijima i opovrgavanjima spornih informacija, svakodnevno isplivavaju nove a poslednja u nizu je ona u kojoj se tvrdi da opcija Bluetooth na smartfonima detektuje kovid vakcinisane.

„Još jedan čovjek koji se preko Bluetooth-a povezuje sa nekim sumnjivim kanalima nakon uzimanja covid vakcine. Provjeravači činjenica kažu da covid vakcina nije mehanizam za ponovno pokretanje napravljen da bi oštetio vašu biologiju, pa to je upravo ono što jeste, softver napravljen da bi prilagodio hemijski sastav i biologiju“, navodi se u Fejsbuk objavi u kojoj je podijeljen video na kojem se navodno vakcinisani muškarac povezuje sa signalima putem Bluetooth opcije na telefonu.

Ovaj video sadržaj na istom profilu podijeljen je u dva navrata, a opis druge objave glasi:

„Vakseri imaju prednost,mogu da komuniciraju međusobno preko Blutut-a samo treba da se uključe“

Nije poznato gdje je ovaj video nastao, ali ono što jeste poznato je da je postupak „bluetooth povezivanja“ očigledno postao viralan pa su se pojavili slični video snimci na društvenim mrežama. To je bio povod sajtovima koji se bave provjerom činjenica da istraže ovaj „fenomen“ i otkriju pravu istinu.

„U vakcini nema ničega što bi moglo imati veze sa bluetoothom. Vakcine se sastoje od velikog broja hemikalija i ne sadrže ništa što može da emituje radio talase na kratke razdaljine, što je bluetooth. Vakcine ne sadrže mikročipove ili bilo šta slično. Ako pogledate postavke bluetooth-a na svom mobilnom telefonu, verovatno ćete vidjeti brojne druge dostupne uređaje sa kojima se vaš telefon nikada nije povezao. Ovo su uređaji u okolini oko vas“, navodi se u tekstu portala FullFact, specijalizovanog za provjeru činjenica.

Da vakcine ne sadrže nikakve čipove, pa ni one koji imaju svojstvo povezivanja sa bluetooth-om, jasno je na osnovu tekstova na našem portalu u kojima su raskrinkane takve tvrdnje.

Tim za provjeravanje činjenica čuvenog portala USA Today, takođe je u svom tekstu negirao bilo kakvu povezanost vakcine i bluetooth-a.

„Bluetooth tehnologija koristi radio talase za komunikaciju između uređaja u blizini. COVID vakcine ne ubrizgavaju nijedan element koji se može povezati sa elektronikom putem Bluetooth-a“, navodi USA Today.

Iste činjenice objavio je i Reuters, napominjući da je lažna tvrdnja izrečena u jednom videu u kojem navodno vakcinisani AstraZenekom imaju u sebi čip koji ih povezuje sa bluetooth-om.

Imajući u vidu opšte poznate činjenice - da vakcine ne sadrže čipove niti bilo šta drugo što ih može povezati sa bluetooth-om, kao i način funckionisanja bluetooth tehnologije i njenog povezivanja uređaja, postaje jasno da je priča o ljudima koji se nakon vakcinacije povezuju sa uređajima putem bluetooth-a, još jedna u moru neutemeljenih tvrdnji, koja insinuira štetnosti vakcine protiv koronavirusa.

Zbog toga objavu sa fejsbuka ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Ocjenu "Teorija zavjere" dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
03.06.2021
Ocjena:
Teorija zavjere
Viralne objave: Teorija zavjere Viralne objave: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 10 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 10 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 10 sati