Vakcina protiv koronavirusa ne sadrži u sebi ćelije abortiranih fetusa

1768

Iako vakcina protiv koronavirusa još uvijek nije zvanično odobrena društvenim mrežama kruže neistinite tvrdnje o njenoj štetnosti, sastavu, pa i samoj svrsi.

To je slučaj i sa videom koji se dijelu društvenim mrežama, a u kojem se tvrdi da vakcina na kojoj zajedno rade kompanija AstraZeneca i britanski univerzitet Oksford, u sebi sadrži ćelije iz pluća abortiranih fetusa.

U videu se navodi da broj, odnsono šifra, ili ime još uvijek neodobrene vakcine, ChAdOx1, u javnosti poznatije kao AZD1222, predstavlja takozvane rekombinate.

U snimku se zatim sa sajta researchsquare.com čitaju navodni podaci o AZD1222 koji glase:

Osoba u videu onda sa Vikipedije čita šta su DNK rekombinati.

AstraZeneca je Rojtersu  potvrdila da u razvijanju vakcine AZD1222 nijesu korišteni lanci ćelije MRC-5, odnosno ćelije iz pluća abortiranih fetusa.

Studija sa Research Squarea, na koju se autor snimka poziva je, zapravo, nezavisna studija naučnika sa Univerziteta u Bristolu koja je testirala efikasnost potencijalne vakcine prije nego je isprobana na ljudima, odnosno kako vakcina utiče kada se ubrizga u lanac ćelija iz fetusa, odnosno MRC-5, što znači da su vakcinu ubrizgavali u ćelije izdvojene iz fetusa, a ne da vakcina sadrži ćelije fetusa.

Vakcina AZD1222, koja još uvijek nije odobrena zapravo sadrži oslabljeni virus obične prehlade, odnosno adenovirus, koji se ne može razmnožavati, a koji je uzet od šimpanze.

Što se tiče ćelija fetusa koje se koriste u medicinske svrhe, Dr Dejvid Metjuz, koautor studije o vakcini objasnio je za Rojters da se mnoge vakcine za viruse prave od ćelija fetusa, ali od ćelija koje su izuzete iz fetusa abortiranih još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a čije se ćelije gaje u laboratorijama širom svijeta još od tada.

Dakle, u vakcina koju razvijaju AstraZeneca i Oksford je testirana na tim ćelijama, a ne sadrži ih u sebi.

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija