Vještačko “pumpanje” pobune protiv vakcina: Drama na aerodromu snimljena još prije pandemije

Kako bi preuveličali pobunu protiv mjera za suzbijanje koronavirusa i vakcinacije, pojedini korisnici društvenih mreža se trude da snimke bilo kakvog incidenta povežu sa protestom protiv imunizacije stanovništva.

158

Kako bi preuveličali pobunu protiv mjera za suzbijanje koronavirusa i vakcinacije, pojedini korisnici društvenih mreža se trude da snimke bilo kakvog incidenta povežu sa protestom protiv imunizacije stanovništva.

Na Fejsbuku je skoro 800 puta podijeljen video incidenta na aerodromu u kojem se vidi kako muškarac obara više aparata za čekiranje avio-karata uz tvrdnje da lomi čitače QR kodova za vakcine.„Negde na planeti Zemlji…. ….čovek uništava QR čitače ili čitače p.a.s.o.š.a… …polako ljudima dogoreva….“, tvrdi se u objavi.

Ko god je bio na bilo kom od svjetskih aerodroma zna da mašine koje bijesni muškarac izvrće služe za samouslužno čekiranje avio-karte kako bi se smanjili redovi na šalterima.

Da nije u pitanju nikakav bijes zbog „kovid pasoša“ potvrđuje i datum kada se ovaj video prvi put pojavio na internetu.

On se prvi put na internetu pojavljuje 2018. godine, na Fejsbuku.

Objavljen je u  januaru 2019. godine, što se može vidjeti na sajtu worldstarhiphop.com, gdje se u opisu videa navodi da Koreanac uništava mašine za čekiranje karte.

Isti video se može pronaći i na Redditu, gdje se navodi da je objavljen prije tri godine, uz opis:Pijani čovjek na aerodromu u Inćonu isfrustriran samouslužnim mašinama za čekiranje.

Tada, naravno, niko nije ni zamišljao da će pandemija koronavirus okrenuti svijet naopako i dovesti do detaljnih provjera o vakcinaciji prilikom putovanja u inostranstvo.

Ovaj video je postao ponovo aktuelan zahvaljujući poznatom sajtu gdje se dijele komični snimci, 9gag, gdje je podijeljen 26. septembra, ali takođe bez povezivanja sa pandemijom i vakcinom.

Zbog činjenice da se video ne može dovesti u vezu sa takozvanim kovid pasošima jer je nastao prije pandemije koronavirusa, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

06/10/2021

Ocjena:

Lažna vijest