Dezinformacija

Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
12.08.2020

Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici ‘’Coronavirus humor’’ sa naslovom

“Holandija zabranila maske”

U objavi piše:

 “Holandski institut za javno zdravlje i prirodnu sredinu izdao je preporuku da građani prestanu da nose maske. Na osnovu dosadašnjih istraživanja nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima ne bi trebalo da bude neophodno. Maske ne predstavljaju nikakvu zaštitu, možda čak imaju i negativan efekat rekao je portparol Instituta Koen Berends.”

Vlada Holandija nije zabranila nošenje maski i nije izdala preporuku o tome već, kako je prenio Rojters, neće savjetovati javnost da nosi maske kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

“Odluku je objavila ministarka za medicinsku zaštitu Tamara van Ark nakon pregleda Nacionalnog instituta za zdravlje države (RIVM). Vlada će umjesto toga tražiti bolje pridržavanje pravila socijalnog distanciranja nakon porasta slučajeva koronavirusa u zemlji ove nedelje, rekla je Van Ark na konferenciji za štampu u Hagu. Pošto iz medicinske perspektive nema dokazane efikasnosti maski, kabinet je odlučio da neće postojati nacionalna obaveza za nošenje nemedicinskih maski“, rekla je Van Ark” prenosi Rojters.

Stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa virusa i spašavanje života. SZO naglašava da sama upotreba maski nije dovoljna da bi se obezbijedila zaštita od koronavirusa, već je potrebno održavati fizičku distancu, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

Imajući u vidu da holandska Vlada nije zabranila nošenje maski, već samo neće propisivati obavezu niti savjetovati građane da ih nose ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
12.08.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Viralne objave: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati