Dezinformacija

Vlada ne izdvaja dodatni novac za nabavku aviona i vraćanje dugova MA

Vlada ne izdvaja dodatni novac za nabavku aviona i vraćanje dugova MA
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
24.06.2020

Vlada ne izdvaja dodatni novac za nabavku aviona i vraćanje dugova MA

Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži ''miks'' činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja...

Portal IN4S je objavio tekst sa naslovom

 „Građani, dobro „stegnite kaiš“: Gubitaški Montenegro Erlajns planira kupovinu aviona“

u kome je iznio netačne informacije  da će Vlada uz 155 miliona koje je već opredilila za nacionalnog  avioprevoznika, dodatno izdvojiti novac za uplatu osam miliona eura  koje MA ima prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i za nabavku  novih aviona”

U tekstu se navodi:

„Nakon 155 miliona eura koje je Vlada Crne Gore opredijelila da bi Montenegro Erlajnsu (MA) „dala krila“, prije desetak dana postalo je izvjesno da će država preuzeti na sebe i otplatu osam miliona eura koje MA duguje Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). Novi menadžment se potrudio da nastavi u skladu sa već prepoznatljivom, gubitaškom praksom poslovanja ove kompanije, koja se vještački održava u „životu“ trošeći pare građana Crne Gore. Naime, nacionalni avio prevoznik najavio je da planira nabavku aviona, i to u periodu kada je, zbog svima poznate situacije, budućnost turizma kao privredne grane krajnje neizvjesna “

Skupština je na predlog Vlade krajem prošle godine  usvojila lex specialis kojim izvršna vlast  planirala da pomogne opstanak državnog avioprevoznika sa 155 miliona pomoći. U tu sumu novca  se računa  i otplata dugova prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore i nabavka novih aviona.

To je potvrdio i direktor SMATSA Predrag Jovanović koji je izjavio da Vlada Crne Gore na osnovu zakona usvojenog krajem 2019. godine treba da izmiri dug nacionalnog avioprevoznika.

Zakonom je definisano i da će Vlada u periodu od 2021. do 2024. godine obezbijediti 50 miliona eura za nabavku  aviona, a ta suma će biti uvećana i za pripadajuće poreze.

„Nabavka aviona počeće 2020. godine, a sprovodiće je MA“ piše u zakonu.

U međuvremenu, odložena je primjena ovog zakona, jer se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu.  Analiza treba da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) po pitanju legalnosti državne pomoći MA.

Pošto je tačno da država planira da pomogne nacionalnog avioprevoznika sa 155 miliona eura, ali da se mimo te sume ne izdvaja dodatni novac za vraćanje dugova SMATSA i kupovinu aviona objavu portal IN4S ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
24.06.2020
Ocjena:
Dezinformacija
IN4s: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego...

27.11.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna...

26.11.2020 prije 2 dana