"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Ova analiza je označena kao: Media literacy

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost, ponovo nađu put do čitalaca i nakon nekoliko mjeseci, godina ili čak deceniju...

Tako je portal kolektiv.me nedavno objavio tekst pod naslovom:

Podržani novi propisi MZ: "Zabranjen abortus ako je razlog pol djeteta"

U tekstu su objavljene informacije sa sjednice skupštinskog Odbora za zdravstvo na kojoj je podržan Predlog zakona o uslovima i postupku za prekid trudnoće, a kojim se propisuje da se zabranjuje abortus ukoliko je razlog za to pol djeteta, odnosno selektivni abortus.

Sjednica je održana sredinom juna 2009. godine, pa se u tekstu navodi i da je ministar zdravlja Miodrag Radunović informisao članove Odbora o novinama u oba predložena akta, i razlozima za predlaganje takvih rješenja.

Kao izvor za ovaj tekst naveden je portal Vijesti online.

Na portalu Vijesti online ova informacija jeste objavljena sredinom juna, ali u rubrici "Vremeplov" kojom ovaj medij čitaoce podsjeća na članke i dešavanja iz prošlosti. 

Uz to, tekst koji je objavljen na portalu Vijesti online ilustrovan je stranom iz štampanog izdanja na kojoj se jasno vidi da je tekst objavljen 18. juna 2009. godine.

S obzirom na to da je kolektiv.me članak sa portala Vijesti prenio vjerodostojno, bez manipulisanja činjenicama i senzacionalističkog naslova, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "grešku".

Novinari koji rade u onlajn medijima i koji svakodnevno objavljuju informacije iz drugih medija, moraju biti dodatno oprezni i provjeravati objave, ali i znati bitne fakte poput toga da Miodrag Radunović, kojeg su u tekstu citirali, nije ministar zdravlja već pet godina.

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu "Greška" dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Kolektiv.me Greška;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 10. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org