Manipulisanje činjenicama

Zajednička granica nije pohod na Balkan

Zajednička granica nije pohod na Balkan
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
14.01.2019

Zajednička granica nije pohod na Balkan

U dijelu domaćih i regionalnih medija primjetno je manipulativno izvještavanja o dešavanjima sa prostora Kosova i Albanija kojim se implicira stvaranje tzv. Velike Albanije

Portal IN4S objavio je 27. decembra 2018. godine tekst pod naslovom:

 „Velika Albanija na velika vrata: Zajednička kontrola granice Albanije i KiM“

U tekstu se navodi da će od 1. januara 2019. na graničnim prelazima između Albanije i Kosova biti uspostavljena zajednička kontrola:

„Bitne promjene u graničnom upravljanju sa Kosovom. Dvojne kontrole će biti ukinute. Policija Albanije i Kosova zajednički će kontrolisati po načelu jedno zaustavljanje, jedna kontrola, kontrola na jednošalterskim sistemom. Vlada je donijela odluku za ovu bitnu promjenu, koja će olakšati slobodno kretanje između Albanije i tzv. Kosova“, kazao je albanski ministar unutrašnjih poslova Sender Leši.

Kao izvor informacije navedena je makedonska agencija MIA. Informaciju o zajedničkoj kontroli granica prenijeli su brojni regionalni mediji, uz prenošenje izjave albanskog ministra unutrašnjih poslova.

Tekst objavljen na portalu IN4S raspolaže istinitim informacijama.

Naslov, međutim, ne odgovara sadržini teksta i podržava teoriju o stvaranju „Velike Albanije“ bez ikakvog utemeljenja, budući da uspostavljanje zajedničke kontrole na graničnim prelazima nikako ne znači brisanje granica i stvaranje jedinstvene države, u ovom slučaju „Velike Albanije“, kako se naslovom pokušava implicirati.

Naime, uspostavljanje zajedničke granične kontrole nije novina, već praksa koja već duže vrijeme postoji u regionu. Tako, na primjer, i Crna Gora planira zajedničku kontrolu granice sa susjednim državama, među kojima je i Srbija

Na sličan način o ovom događaju izvještavao je i portal Volimpodgoricu.me koji je 3. januara objavio tekst naslovljen:

„CRNA GORA SLEDEĆA NA UDARU: Ramin POHOD NA BALKAN ima blagoslov Brisela“

U tekstu se navodi:

„Brisanje granica sa Kosovom očigledno je samo dio slagalice koja je na umu albanskom premijeru Ediju Rami, koji je u novogodišnjoj poruci svojim sunarodnicima rekao da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka. Takva praksa, dodao je Rama, biće nastavljena sve do stupanja u EU. Rama je svoju izjavu ogradio evropskim vrijednostima o slobodi kretanja, ističući da će cio proces biti po kriterijumu Šengenskog sporazuma". 

Portal volimpodgoricu.me je ovim tekstom nastavio sa neutemeljenim tvrdnjama da zajednička kontrola granica vodi sprovođenju u djelo velikoalbanske ideje, pozivajući se na mišljenje i izjavu politikologa Dragomira Anđelkovića.

Anđelković tvrdi da će „prije ili kasnije Albanci nasrnuti na Crnu Goru, a ona neće moći sama da se odbrani, jer je posvađana sa svojim srpskim okruženjem i odsiječena od svojih srpskih korijena“, a da se albanski premijer Edi Rama „poigrava velikoalbanskom idejom, tako što je „pokriva“ evropskim principima“.

Kako portal Volimpodgoricu.me istinitu informaciju koristi samo kao polaznu tačku i, na manipulativan način, razradom teme u pogrešnom smjeru, čitaocu već u naslovu nameće zaključak, ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. 

Istu ocjenu dobija i objava sa portala IN4S.net. 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
14.01.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Volim Podgoricu: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 12 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 12 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 12 sati