Klikbejt

Zašto je bitno je li Stanković Srbin?

Zašto je bitno je li Stanković Srbin?
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
30.10.2019

Zašto je bitno je li Stanković Srbin?

Za klik više mediji iz regiona iskoristili su verbalni sukob hrvatske glumice Jelene Veljače i urednika emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića da naglase njegovu nacionalnu pripadnost

Na portalu Novosti.rs pojavio se naslov:

Žestok sukob hrvatske glumice sa voditeljem Srbinom u emisiji na HRT-u

U tekstu, čiji je izvor portal index.hr, vjerodostojno se prenosi razgovor iz emisije "Nedjeljom u 2" koju su vodili Veljača i Stanković.

Tema emisije je, između ostalog, bila seksualno zloustavljanje i nasilje nad ženama, a povod za razgovor bili su nedavni protesti "Pravda za djevojčice", organizovani u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja koje ne dobijaju adekvatnu zaštitu države Hrvatske.

U tekstu koji je objavio portal Novosti.rs, pojašnjeno je da je verbalni sukob između novinara i glumice nastao zbog slučaja zloustavljanja svjetske glumice Selme Hajek, koja je 14 godina ćutala o tome. 

Započela je burna rasprava koja se nije završila miroljubivim tonom. Stanković je uporno dovodio u pitanje postupke Selme Hajek i u jednom trenutku rekao da on ne bi, kao Hajek, nastavio da sarađuje sa svojim zlostavljačem, a to je razbesnelo Veljaču.

- Vi ne znate šta je njen odgovor. Kako možete? Kako možete dovoditi u pitanje odluku žrtve seksualnog nasilja? - rekla je Stankoviću Veljača.

U toj raspravi nije bilo vrijeđanju aktera na nacionalnoj osnovi niti se to u tekstu navodi.

Takođe, Kodeks novinara obavezuje medije da će "rasu, vjeru, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, rodno opredjeljenje, porodični status, fizičko i mentalno stanje ili bolest, kao i političku pripadnost, novinar/novinarka pomenuti samo ako je to neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti". 

Objavu sa portala Novosti.rs ocjenjujemo kao "klikbejt".

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
30.10.2019
Ocjena:
Klikbejt
Novosti: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 19 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 1 dan

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan