Zašto je bitno je li Stanković Srbin?

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Za klik više mediji iz regiona iskoristili su verbalni sukob hrvatske glumice Jelene Veljače i urednika emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića da naglase njegovu nacionalnu pripadnost

Na portalu Novosti.rs pojavio se naslov:

Žestok sukob hrvatske glumice sa voditeljem Srbinom u emisiji na HRT-u

U tekstu, čiji je izvor portal index.hr, vjerodostojno se prenosi razgovor iz emisije "Nedjeljom u 2" koju su vodili Veljača i Stanković.

Tema emisije je, između ostalog, bila seksualno zloustavljanje i nasilje nad ženama, a povod za razgovor bili su nedavni protesti "Pravda za djevojčice", organizovani u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja koje ne dobijaju adekvatnu zaštitu države Hrvatske.

U tekstu koji je objavio portal Novosti.rs, pojašnjeno je da je verbalni sukob između novinara i glumice nastao zbog slučaja zloustavljanja svjetske glumice Selme Hajek, koja je 14 godina ćutala o tome. 

Započela je burna rasprava koja se nije završila miroljubivim tonom. Stanković je uporno dovodio u pitanje postupke Selme Hajek i u jednom trenutku rekao da on ne bi, kao Hajek, nastavio da sarađuje sa svojim zlostavljačem, a to je razbesnelo Veljaču.

- Vi ne znate šta je njen odgovor. Kako možete? Kako možete dovoditi u pitanje odluku žrtve seksualnog nasilja? - rekla je Stankoviću Veljača.

U toj raspravi nije bilo vrijeđanju aktera na nacionalnoj osnovi niti se to u tekstu navodi.

Takođe, Kodeks novinara obavezuje medije da će "rasu, vjeru, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, rodno opredjeljenje, porodični status, fizičko i mentalno stanje ili bolest, kao i političku pripadnost, novinar/novinarka pomenuti samo ako je to neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti". 

Objavu sa portala Novosti.rs ocjenjujemo kao "klikbejt".

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Novosti Klikbejt;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 30. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org