III Kako se ponašala država

718

Ne umije ili neće

Za razliku od pandemije, reakcija državnih organa na infodemiju je bila očekivana: bitno je bilo da se, pod izgovorom zaštite javnog zdravlja, zaštite Vladini interesi, bez obzira na posljedice po demokratske vrijednosti društva tj. slobodu izražavanja, ambijent u kome mediji rade, selektivnost u primjeni represivnih mjera ili gušenje kritičke misli. Iako problem dezinformisanja u medijskom prostoru Crne Gore traje godinama, još uvijek nema konkretnih demokratskih mjera za njihovo suzbijanje. 

Etikete “lažnih vijesti”

Vlada je, zajedno sa drugim djelovima izvršne vlasti, i u ovom periodu nastavila sa ambicijom da proširi svoje ustavne ingerencije na ocjene poštovanja novinarskog kodeksa. Tako se nastavila, nesvakidašnja istraživačka uloga Vlade – ona je ta koja “otkriva“ lažne vijesti. Umjesto demantija, u neki slučajevima, mediji su dobili etikete koje se mogu tumačiti kao pokušaj nedozvoljenog uticaja na njihov rad.

Ovo se Vladi izgleda dopalo pa je markicu “lažna vijest” prenijela i na politički teren i zalijepila je i na političku kritiku njenih aktivnosti. Ne ulazeći u opravdanost ili tačnost kritike, ovim je zaista upaljena crvena lampica: etiketa od strane Vlade, umjesto demantija, znači i poziv tužilaštvu da reaguje, a time i poziv da se reaguje protiv političke kritike.