U situaciji dok se zdravstveni radnici u brojnim državama bore protiv pandemije COVID-19 paralelno sa tim se skoro svakodnevno pojavljuju dezinformacije, lažne vijesti i teorije zavjere o toj bolesti.

Veliki broj tih vijesti se širi putem društvenih mreža i aplikacija, kroz postove, direktne poruke i skrinšotove sa savjetima koji ne dolaze od stručnjaka. Te objave sadrže savjete bez ikakvog naučnog utemeljenja, obećanja o nekim ljekovima, ili različite teorije zavjere.

Ovih dana je putem Vibera dijeljena poruka u kojoj se tvrdi da u Izraelu  nema smrtnih slučajeva  od COVID-19 jer građani imaju jednostavan lijek koji se sastoji od miješanja limuna sa sodom bikarbonom.

U poruci piše:

“Postignut je lijek za virus COVID-19 ili način za njegovo uklanjanje. Iz Izraela dolaze informacije da ovaj virus tamo nije uzrokovao smrt. Recept je jednostavan – limun i soda bikarbona. Miješajte i pijte kao vruć čaj svako popodne. Djelovanje limuna sa toplom sodom bikarbonom odmah ubija virus, potpuno ga eliminira iz tijela. Te dvije komponente alkaliziraju imunološki sustav, jer kada padne noć sistem postaje kiseli i obrana je niža. Zbog toga je narod Izraela opušten zbog ovog virusa. Svi u Izraelu noću piju šalicu vruće vode s limunom i malo sode bikarbone, jer to dokazano ubija virus.”

Poruka, očekivano, sadrži i poziv da se nastavi s njenim proslijeđivanjem.

Ova objava je samo prevod dezinformacije koja se ranije pojavila na drugim jezicima, i koju je već analizirao američki Snopes. Sadrži više netačnih informacija.

Prvo, nije tačno da u Izraelu nema oboljelih od COVID-19.  Prema podacima sa Worldmeters  prvi slučaj  zaraze koronavirusom u Izraelu registrovan je 20. februara , dok je u trenutku pisanja ovog  teksta u toj državi registrovano 4.374 oboljela i 15 mrtvih.

Drugo, i pored toga što Svjetska zdravstvena organizacija i svi relevantni zdravstveni autoriteti već sedmicama upozoravaju da za COVID-19 još nema lijeka, ova se objava koristi starim mitovima o ljekovitosti limuna i sode.

Iako su neki rani radovi predlagali vitamin C kao lijek za prehladu, savremena naučna istraživanja ne podržavaju tvrdnju o sposobnosti vitamina C da ubije virus ili smanji njegovo širenje. Snopes citira američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) da „dosadašnji dokazi upućuju na to da redovni unos vitamina C u dozama od najmanje 200 mg dnevno ne smanjuje učestalost prehlade u opštoj populaciji.“ Jedan limun sadrži oko 30 miligrama vitamina C. NHC sugeriše i da bi “suplementi vitamina C mogli skratiti trajanje jačine prehlade i ublažavanja simptoma”, ali i pružiti određenu potencijalnu korist određenoj populaciji ljudi s ugroženim imunološkim sistemom.

Snopes podjeća da je i teorija o alkalizovanju tijela stara, i da su je promovisali naučnici u prvim decenijama dvadesetog vijeka, ali i neki današnji zdravstveni gurui. Međutim, ako osoba ne pati od određenih specifičnih medicinskih stanja i oboljenja, nemoguće je putem ishrane efektivno izmijeniti pH ćelija i tkiva. Jedina pH vrijednost koja se može izmijeniti ishranom je pH urina. Takva izmjena ne donosi nikakve medicinske koristi u borbi protiv virusne infekcije.

Da zaključimo, kombinacija limuna i sode bikarbone neće “ubiti virus” niti ga “eliminisati iz vašeg organizma”. Ova smješa neće alkalizovati vaše tijelo i imuni sistem. Zbog toga sadržaj o limunu i sodi bikarboni kao lijeku za COVID –19 ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Raskrinkavanje.me upućuje poruku  svim građanima da objave anonimnih pojedinaca na društvenim mrežama i “cirkularne” poruke koje dobijaju o COVID -19 nijesu  kredibilan izvor informacija. Pozivamo na praćenje preporuka Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.