Dok epidemija u Crnoj Gori jenjava i društvo se postepeno otvara, u javni diskurs se vraćaju neke druge teme…

Desničarski portali i stranice i njihovo čitateljstvo vraćaju se svojoj omiljenoj disciplini, prebrojavanju krvnih zrnaca. Prvi na listi za odstrel je epidemiolog Senad Begić, čije ime od početka “žulja”. Pošto se to baš ne može tako otvoreno reći, povod je pronađen u tome što je prije osam godina podijelio izvrsnu Coraxovu karikaturu. Ideološki nasljednici onih koji su strijeljali Coraxovog oca danas pucaju na svaku kritiku klerikalnog nacionalizma. “Suptilni” poziv na linč je koordinirano odaslan sa uobičajenih adresa na društvenim mrežama, a prilježno čitateljstvo je odgovorilo nacionalnom mržnjom, uvredama i porukama da se dr Begić ima vratiti u državu rođenja. Lijek za ove pojave možda ima tužilaštvo, ali terapiju izgleda prepisuju samo kad treba zaštititi nosioce vlasti.

U protekloj sedmici obilježili smo i Dan pobjede nad fašizmom. RTCG je napravila nedopustiv propust i u Jutarnjem programu toga dana emitovala Thompsonovu pjesmu. Uslijedile su kritike, saopštenja i izvinjenja, a nadamo se da će uslijediti i utvrđivanje odgovornosti. Prijatno je iznenađenje promptna reakcija javnosti, koja pojavljivanje promotera poraženih ideologija u medijima često prećutkuje. Nadam se da ovo nije samo izdvojeni slučaj.

Ekonomske teme polako preuzimaju primat u izvještavanju medija. Razni političari i stručnjaci saopštavaju različita predviđanja i predlažu različite modele za izlazak iz krize.

Ekonomskim laicima, poput mene, svi su ti predlozi kompleksni, pa je nekome mogao djelovati suvislo i predlog ekonomiste Branka Dragaša da Crna Gora napusti NATO i euro zamijeni nacionalnom valutom – perperom. Međutim, strpljivom čitaocu koji se probije kroz more brojeva i ekonomskih fraza u njegovom intervjuu sljeduje pravo blago!

Sve čestitke gospodinu Dragašu na jezgrovitom povezivanju niza teorija zavjere u jednu kratku misao! Vjerujem da su i ekonomski savjeti sličnog kvaliteta.

Stare teorije zavjere o američkim biološkim laboratorijama u postsovjetskom prostoru i širenje straha o njima kao izvoru infekcija oživljene su i u vrijeme pandemije. Ovoga puta je talas dezinformacija pokrenuo zahtjev ukrajinskih opozicionih poslanika  predsjedniku Ukrajine da ih informiše o laboratorijama u toj zemlji. Ono što je zanimljivo je da se ukrajinski poslanici u zahtjevu pozivaju i na stari članak iz srpskog nedeljnika Pečat, u vlasništvu Miodraga Vučelića.

Na društvenim mrežama uočili smo zanimljivu lokalizaciju teorije zavjere da Bil Gejts stoji iza pandemije, ovaj put u saradnji s crnogorskim sekcijama Rotary kluba, a sve u cilju obračuna s pravoslavljem i SPC.

Sputnik nam je ekskluzivno otkrio da Amerikanci tajno testiraju srpski lijek, da bi se ipak pokazalo da je u pitanju famotidin, lijek u širokoj upotrebi, koji je prvi put proizveden u Japanu, ali se danas proizvodi širom svijeta.

Od autora izjave o „najsmješnijem virusu“, srpskog ljekara Branimira Nestorovića, smo „naučili“ da nikotin štiti od koronavirusa. U stvarnosti, to je hipoteza proistekla iz jedne studije, kliničko testiranje je tek u planu, a ta je hipoteza u suprotnosti sa svim dosadašnjim naučnim saznanjima i stavom SZO. Ali, doktor Nestorović nikad nije pretjerano mario za činjenice, o čemu su već pisale kolege iz Raskrikavanje.rs.

Još jedna srpska ljekarka, univerzitetska profesorka i poslanica u Skupštini Srbije je prošle sedmice „briljirala“ objašnjavajući uzroke nastanka i posljedice pandemije. U somnabulnoj tiradi pred kamerama, koja je viralno obišla region, doktorka Kostić je uspjela da nam saopšti „istine“ o Sorosu, Gejtsu, 5G, satanistima i kanibalima, silovanju djece, ali i njihovom gojenju za ishranu u američkim restoranima. 

Ove sedmice je održan digitalni okrugli sto na temu dezinformacija i trendova dezinformisanja o pandemiji koji je organizovala SEECheck mreža za provjeru činjenica koju čine organizacije iz ex-Yu država, uključujući i CDT/Raskrinkavanje.me. Govorile smo o mnogim zanimljivim temama, pa ako nijeste uspjeli da nas pratite, pogledajte snimak razgovora vođenog na engleskom jeziku.