Nedjeljni komentar: Pregled sedmice 27.04.-02.05.

1005

Je li volonterka koja je primila vakcinu protiv COVID-19 uskrsla ili vaskrsla?

U protekloj sedmici, dezinformatori nijesu pokazali neku veliku inventivnost već su, u najvećem broju slučajeva, reciklirali ili prepakivali dosadašnje “radove” i koristili već ustaljene šeme za njihovo plasiranje. Dakle: anti-EU i anti-NATO narativi, teorije zavjere, pseudonauka, etnonacionalizam i klerikalizam su i u proteklih sedam dana bili na repertoaru.

Ipak, jedna je objava opravdano zavrijedila prestižnu titulu dezinformacionog hita sedmice!

Vijest da je volonterka koja je primila testnu vakcinu protiv COVID-19, dr Elisa Granato, preminula, obišla je društvenu mrežu Facebook stigavši, naravno, i do našeg govornog područja. Ne trebamo ni spominjati kakvo je likovanje nastupilo od strane “svjesnih” struktura na raznim medijima i mrežama.

A onda je kao grom iz vedra neba sijevnulo Elisino obraćanje, direktno sa onog svijeta: “Ništa kao buđenje uz lažni članak o svojoj smrti… Dobro sam. Molim vas nemojte dijeliti ovaj članak, ne želimo da im dajemo pažnju/klikove. Evo vam slatki mačić umjesto toga!”.

Kad su se malo oporavili, kreatorima i proliferatorima ovog i drugih antivakserskih stavova je ostalo da se povuku u svoja četiri zida i da se dogovore da li je dr Granato uskrsnula ili vaskrnula. Pa da nastave dalje sa svojim akcijama.

Kad ponestane tema za obmanu građana vrli dezinformacioni aktivisti inspiraciju lako nađu u 16. vijeku. Jer njemu i pripadaju. Tako smo, ove sedmice, mogli čitati da je Nostradamus predvidio koronavirus ali i mnoge druge kataklizme koje će nastupiti prije nego što se nadamo.

Tu je i lijepo štivo o raspadu SAD. Sukob guvernera nekoliko država sa predsjednikom SAD, Trampom oko načina borbe protiv COVID-19 je predstavljen nam je kao raspad ove države.

Zabavno je bilo čitati i o pokušaju “biološkog napada”, odnosno “planu” da crnogorska policija zarazi koronavirusom mitropolita SPC, Amfilohija Radovića. Naravno, sve je to ideja opasnog junaka mnogih krimića i ljubića objavljenih ovih dana, Mila Đukanovića, kojima bi mogla pozavidjeti i sama Mirjana Janković.

Kao da nam epidemija nije dovoljna, pred kraj sedmice su nas napali i satanisti – u liku “globalne perjanice satanizma” Marine Abramović i “predstavnika duboke države” u Crnoj Gori Ranka Krivokapića. Ovaj vapaj su, bez uredničkog komentara, prenijeli i neki mediji – pa je ostalo nejasno da li je prenošenje ovakvih stavova neka vrsta novinarske ironije ili potreba da se “objektivno informiše javnost”.  

Građanke i građani pažnja! Naročito ako vas neko pozove da gledate skupštinska zasijedanja. Tamo možete vidjeti dio onoga što smo opisali u ovom tekstu, i to u direktnom prenosu. Pored toga, ono što se tamo moglo čuti prethodne nedjelje se više ne može nazvati incidentima – nevaspitanje je dio skupštinske klime i kulture. Zato, ne dajte se kontaminirati!