Neprihvatljivo je svako spekulisanje o zdravlju građana

Pandemiju koronavirusa od samog početka prate brojne spekulacije, jedna od najopasnijih je nagađanje o zdravlju pojedinaca i često targetiranje osoba koje se zaraze. Posebnu pažnju medija i korisnika na društvenim mrežama, svakako, dobijaju istaknuti pojedinci, državni funkcioneri, posebno nakon velikih i rizičnih skupova. Posljednji u nizu ovakvih slučajeva je i nagađanje o zdravstvenom stanju mandatara …

513

Pandemiju koronavirusa od samog početka prate brojne spekulacije, jedna od najopasnijih je nagađanje o zdravlju pojedinaca i često targetiranje osoba koje se zaraze.

Posebnu pažnju medija i korisnika na društvenim mrežama, svakako, dobijaju istaknuti pojedinci, državni funkcioneri, posebno nakon velikih i rizičnih skupova.

Posljednji u nizu ovakvih slučajeva je i nagađanje o zdravstvenom stanju mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića.

Kao jedan od većih problema, kada je u pitanju dezinformisanje javnosti u Crnoj Gori, često se potencira „uvoz“ problematičnih objava iz zemalja u okruženju. Takav je slučaj bio i ovoga puta.

Da je Krivokapić pozitivan na koronavirus izvijestili su tabloidi iz Srbije. Među portalima koji su prenijeli vijest o Krivokapiću su Alo, Glas javnosti, Espreso, Objektiv.rs

Od crnogorskih medija ovu vijest prenio je portal Standard, uz napomenu da je riječ o pisanju tabloida Alo.

Ubrzo se oglasio i Krivokapić koji je na svom tviter nalogu saopštio da nije pozitivan na koronavirus, što su prenijeli svi crnogorski mejnstrim mediji, kao i mediji iz okruženja koji su i objavili vijest da je zaražen.

Alo, koji je prvi objavio ovu informaciju, izbrisao je sporni tekst i objavio demanti. Ipak, ovaj tabloid je nastavio sa manipulacijama tako što je u naslovu teksta u kojem se demantuje da je Krivokapić pozitivan na koronavirus, dodao i da „je jedan komentar pokopao i otkrio izdaju“. Ovaj dio naslova apsolutno nije povezan sa zdravstvenim stanjem Krivokapića, već je jedan od korisnika pitao zbog čega mu nalog više nije na ćirilici.

Koronavirus je proteklih osam mjeseci pokazao da ne poznaje granice, nacionalnost, vjeru, pol, rod, da apsolutno svako može da se razboli. Takođe, mediji su u proteklih osam mjeseci pokazali neodgovornost, targetirajući pojedince i spekulišući da li su pozitivni ili ne.

To što Krivokapić sada nije pozitivan, ne znači da ne može biti zaražen, ali svakako je neprihvatljivo da se bez ikakvih dokaza i činjenica nagađa da li je on, ili bilo koji drugi pojedinac bolestan.

Ovo predstavlja očigledno i nedopustivo kršenje novinarskih standarda, opet, bilo da je u pitanju mandatar ili građanin koji nema nikakve veze sa politikom.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

04/11/2020

Ocjena:

Analize