Klikbejt

Amerikanci tajno testiraju lek koji se proizvodi u Srbiji

Amerikanci tajno testiraju lek koji se proizvodi u Srbiji
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
04.05.2020

Portal Glas javnosti je 27.04.20 objavio tekst pod naslovom:

Amerikanci tajno testiraju lek koji se proizvodi u Srbiji

Lek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji, možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama.

Lek protiv gorušice famotidin jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida 19 i ispituju se u SAD.

Testiranje ovog široko rasprostranjenog leka trenutno je pod izvesnim velom tajne, kako njegove zalihe iz apoteka ne bi bile razgrabljene, kaže Kevin Trejsi, jedan od lekara uključenih u ispitivanje tog medikamenta.

Ovaj lek trenutno dobija 187 najtežih pacijenata, a ispituje se na ukupno više od hiljadu obolelih. Laboratorijska ispitivanja, ali i izveštaji iz Kine, gde je već isprobavan, obećavajući su, tvrde američki mediji.

Međutim, Trejsi ne želi da govori o prvim rezultatima, navodeći da će oni biti poznati za nekoliko nedelja.

Jedan od stručnjaka koji je prvi ukazao na ovaj lek je Majkl Kalahan, iz glavne bolnice Masačusetsa u Bostonu. On, inače, ima veliko iskustvo u epidemijama širom sveta, budući da je učestvovao u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine, a u januaru ove godine bio je u Hongkongu i kineskoj provinciji Nanđing.

U trenutku kada je izbila epidemija novog virusa korona, Kalahan se u Kini zatekao zbog projekta koji se bavi ptičjim gripom. Zajedno sa kineskim kolegama otišao je u Vuhan, kada je tamo izbila epidemija korone.

Kako je rekao, tamo je, zajedno sa kineskim lekarima, primetio da pacijenti stariji od 80 godina, koji pate od gorušice ili čira i koriste famotidin, bolje podnose virus korona, a njihova smrtnost bila je gotovo dvostruko manja u odnosu na druge obolele, što je uočeno proverom medicinske dokumentacije više od 6.000 pacijenata.

Po povratku u SAD, u saradnji sa drugim naučnicima, pokrenuo je laboratorijska ispitivanja materija koje mogu pomoći u borbi protiv virusa korona, a jedna od onih koje su se pokazale dobro, bio je i famotidin.

Izvor: Sputnik

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
04.05.2020
Raskrinkali smo:
Klikbejt
Osvježeno:
prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Korona se “uključi i isključi”: Netačne tvrdnje novinara o virusu

Pandemija koronavirusa, pored toga što je tektonski promijenila cijeli svijet i živote...

26.10.2020 prije 14 sati

Teorija zavjere
Neodgovorni “savjeti” sveštenih lica

Polemika o maskama traje od feburara, od kada je u cijelom svijetu proglašena pandemija ...

26.10.2020 prije 14 sati

Pseudonauka
Aluminijum, vakcine, HAARP: Neistine koje se predstavljaju kao nauka

Vakcinisanje djece protiv različitih bolesti stvorilo je snažan pokret, na globalnom...

26.10.2020 prije 14 sati