Dezinformacija

Bećković: Zaustavljanje etničkog čišćenja srpskih pisaca

Bećković: Zaustavljanje etničkog čišćenja srpskih pisaca
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
12.04.2021

Portal RT RS je 30.04.21 objavio tekst pod naslovom:

Bećković: Zaustavljanje etničkog čišćenja srpskih pisaca

Najavom da će u crnogorske školske programe biti vraćeni pisci poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića ili Alekse Šantića zaustavlja se etničko čiščenje srpskih pisaca iz školskih programa u Crnoj Gori, koje je izvršila bivša vlast, smatra pjesnik Matija Bećković.

- Nema kraće definicije fašizma od progona ljudi zbog svog imena i svoje etničke pripadnosti - rekao je Bećković za "Sputnjik".

Crnogorski ministar kulture, prosvjete, nauke i sporta Vesna Bratić izjavila je juče da resorno ministarstvo planira da mijenja nastavni program, ističući da autori, koji su u vrijeme vlasti DPS-a uklonjeni iz udžbenika, spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti.

Istoričar Čedomir Antić smatra da će ovim potezom crnogorska prosvjeta biti deprovincijalizovana, jer pjesnici i pisci izbačeni iz školskih programa nisu regionalni srpski pisci, već pripadaju vrlo važnoj i uticajnoj južnoslovenskoj kulturi.

On ocjenjuje da je izbacivanjem srpskih pisaca i pjesnika iz školskih programa vlast Mila Đukanovića imala namjeru da obespravi trećinu stanovništva Crne Gore, odnosno polovinu onih koji govore srpski jezik i pripadaju srpskoj kulturi.

- Povratak tih pisaca je najmanje što može da se uradi - kaže Antić.

Književni kritičar Petar Arbutina smatra da sa pozicije civilizacijskih vrijednosti izbacivanje bilo kog pisca iz školskih programa vodi ka apsolutizmu i totalitarizmu.

Iz nastavnih programa za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine izbačeni su klasici srpske književnosti Milovan Glišić, Јovan Јovanović Zmaj, Stevan Sremac, čak i Petar Petrović Njegoš, kao i srpska epska poezija od "Hasanaginice" do opusa Filipa Višnjića.

Osim njih, izbačeni su i savremeni stvaraoci Miloš Crnjanski, Milutin Bojić, Oskar Davičo, Milorad Pavić, Aleksandar Tišma, Antonije Isaković, Ljubomir Simović, Dobrica Ćosić i mnogi drugi.

Umjesto njih, mjesta u čitankama zauzeli su autori mahom nepoznati široj javnosti.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
12.04.2021
Raskrinkali smo:
Dezinformacija
Osvježeno:
prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati