Dezinformacija

Britanski „Tajms“ piše: Kosovo dio islamske države

Britanski „Tajms“ piše: Kosovo dio islamske države
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
20.11.2018

Portal IN4s je 08.10.18 objavio tekst pod naslovom:

Britanski „Tajms“ piše: Kosovo dio islamske države

Britanski list „Tajms“ objavio je tekst pod nazivom „Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat“. U njemu se navodi da je od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Dnevnik navodi da su „mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili“, a da „u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi“.

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem.

Navodi se da je „ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku prijetnju prije nego što je ubijen dronom“.

– Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti u podršci za to – rekao je Ljadrovci protekle nedjelje, četiri mjeseca nakon što je pušten iz zatvora.

„Tajms“ navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavjera i da je „šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Njemačkoj zbog učestvovanja u dvije zavjere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj“, a podsjeća i da je „mjesec ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavjere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera“.

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
20.11.2018
Raskrinkali smo:
Dezinformacija
Osvježeno:
prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 7 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 12 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan