Britanski „Tajms“ piše: Kosovo dio islamske države

Izvor/medij: Sloboda
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Kosovo nije dio tzv. islamske države

Britanski list „Tajms“ objavio je tekst pod nazivom „Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat“. U njemu se navodi da je od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.


Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem.

Navodi se da je „ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku prijetnju prije nego što je ubijen dronom“.

– Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti u podršci za to – rekao je Ljadrovci protekle nedjelje, četiri mjeseca nakon što je pušten iz zatvora.

„Tajms“ navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavjera i da je „šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Njemačkoj zbog učestvovanja u dvije zavjere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj“, a podsjeća i da je „mjesec ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavjere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera“.

Članak indeksiran 20. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org