Crna Gora postaje legitimna meta ruskih raketa: NATO radar na Bjelasici

Izvor/medij: IN4s
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Radarom na Bjelasici ne postajemo meta ruskih raketa

Podsjećamo, crnogorsko nebo je od juna prošle godine pod zaštitom vazduhoplovnih snaga NATO

NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je iz sjedišta Alijanse.

Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona evra.

–Možemo potvrditi dodjelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije, kazao je „Pobjedi“ zvaničnik Alijanse.

Ovu informaciju najavio je nedavno na sjednici Odbora za bezbjednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

-Sljedeći korak u modernizaciji je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredijelili smo se za nabavku radara koji će najvjerovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem, rekao je Dakić na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost.

Postavljenjem NATO radara, Crna Gora postaje legitimna meta ruskih raketa u slučaju sukoba Alijanse i Rusije.

Podsjećamo, crnogorsko nebo je od juna prošle godine pod zaštitom vazduhoplovnih snaga NATO. Naime, tri grčka i dva italijanska presretača, u saradnji sa „vazduhoplovstvom“ Vojske Crne Gore, počeli su redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom.

Članak indeksiran 26. 04. 2019 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org