Dezinformacija

CRNOGORCIMA SMETAJU DEVOJČICE: Čak 1.000 abortusa zbog odabira pola deteta!

CRNOGORCIMA SMETAJU DEVOJČICE: Čak 1.000 abortusa zbog odabira pola deteta!
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
26.10.2020

Portal Mondo.rs je 24.10.20 objavio tekst pod naslovom:

CRNOGORCIMA SMETAJU DEVOJČICE: Čak 1.000 abortusa zbog odabira pola deteta!

Prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namernih i selektivnih abortusa, zbog neplaniranih trudnoća i odabira pola deteta.

Do 2018. godine postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za poslednjih 15 godina, kreće 110 dečaka na 100 devojčica, pokazuje istraživanje Kliničkog centra.

Podaci iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja pokazuju da se ukupno godišnje obavi čak 1.400 abortusa, od kojih je samo dEo opravdan i iz zdravstvenih razloga.

Programski direktor CAZAS-a Sanja Šišović kazala je za Dan da svako ima pravo da slobodno i odgovorno odlučuje o broju dece i razmaku između rađanja, što uključuje i odluku da li uopšte imati decu i pristup sredstvima za praktikovanje ovog prava.

“Selektivni abortusi su problem o kojem se poslednjih godina mnogo govorilo u javnosti i činjenica je da oni postoje u velikoj meri. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da ovaj problem i dalje ostaje prisutan i da se nedovoljno radi na prevenciji. Verujem da je u praksi broj abortusa, pa i selektivnih, značajno veći nego što imamo mogućnost da čujemo. Da li se neko bavi abortusima u Crnoj Gori? Verujem da se bave zdravstveni radnici, a naročito ginekolozi koji svakodnevno rade sa pacijentkinjama, pružaju im informacije i zdravstvene usluge”, ističe Šišović.

Ona navodi da je svest o značaju kontracepcije i dalje veoma niska i dok broj neplaniranih trudnoća raste, pristup kontracepciji i kvalitetnom seksualnom obrazovanju i dalje je neadekvatan.

“Ovo se direktno preslikava upravo na značajan broj abortusa kao posledice neželjene trudnoće. Verujem da se broj neplaniranih trudnoća može opravdati neadekvatnim pristupom kontracepciji i nedovoljnim osnaživanjem i edukacijom žena i muškaraca o planiranju porodice. Porast abortusa nam samo ukazuje da je broj neplaniranih i neželjenih trudnoća u porastu i ujedno upozorava da se moramo ozbiljnije baviti pitanjem reproduktivnog zdravlja i obrazovanja u Crnoj Gori. U neku ruku, može se reći da je ovaj broj donekle i očekivan imajući u vidu da trećina žena ima nezadovoljavajuću kontracepciju to se odnosi na žene koje ne koriste nikakvu kontracepciju, a žele da odlože sledeće rađanje ili potpuno prekinu rađanje. Ključni problem leži u tome što, osim što sa mladima na vreme ne razgovaramo o planiranju porodice na pravi način, imamo nisku svest o značaju kontracepcije”, ističe Šišovićeva.

Pre dve godine započeta je kampanja “Neželjena” zbog alarmantnih podataka da se u prethodnih 15 godina zbog selektivnih abortusa godišnje rađalo oko 280 devojčica manje nego dečaka.

Šišović ističe da porast abortusa nikako ne sme da navodi na razmišljanje da li ga treba ograničiti ili ukinuti, jer sve žene i devojke treba da imaju pravo na prekid trudnoće.

(Mondo/Dan)

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
26.10.2020
Raskrinkali smo:
Dezinformacija
Osvježeno:
prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izgubljeni u prevodu: Vakcina protiv Covida ne steriliše populaciju

Vakcina protiv COVID-19 glavna je tema svjetskih medija u posljednjih nekoliko sedmica....

04.12.2020 prije 10 sati

Lažna vijest
Zloupotreba brenda: Lažna nagradna igra Erste banke

Zlouptrebe poznatih brendova na društvenim mrežama nisu novost. Pojedinci na Fejsbuku...

04.12.2020 prije 12 sati

Lažna vijest
Oplodnja ipak nije isto što i vakcinacija: „Spermbote“ predstavljaju kao dio vakcine

Teorije da će nas vakcina protiv COVID-19 „čipovati“, ugraditi u nas nanobote...

04.12.2020 prije 8 sati