Pristrasno izvještavanje

Da li je lijek poznat duže od pola vijeka spas od korona virusa?

Da li je lijek poznat duže od pola vijeka spas od korona virusa?
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
24.03.2020

Portal Nezavisne novine je 19.03.20 objavio tekst pod naslovom:

Da li je lijek poznat duže od pola vijeka spas od korona virusa?

Lijek poznat već pola vijeka daje novu nadu u borbi protiv korona virusa. Prema studiji koju su uradili francuski naučnici, lijek razvijen u borbi protiv malarije pomogao je u izliječenju kod 70 odsto oboljelih, a u kombinaciji sa antibioticima kod svih liječenih pacijenata.

Radi se o leku hidroksihlorokinu, koji je već decenijama, tačnije još od 1955. godine u upotrebi protiv malarije pod raznim nazivima. O tome je na svom Tviter nalogu pisao i poznati srpski genetičar Miodrag Stojković.

Kako pišu strani mediji, taj lijek se prvo pokazao djelotvornim u laboratorijskim uslovima, gdje je veoma efikasno ubijao korona virus.

U članku čiji su autori naučnici iz Vuhana, koji su radili laboratorijske analize, navodi se da „ovaj lijek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti COVID-19”.

Sada je objavljena i druga naučna studija, ovaj put iz Francuske, ali je ona zasnovana ne na laboratorijskim uslovima, već na kliničkom testiranju ovog lijeka.

Istraživanje su radili naučnici sa Instituta za medicinu Univerziteta u Marseju, a tim je predvodio Didije Rauj.

Oni su ovaj lijek ispitivali na 36 pacijenata - 20 ga je dobijalo, a 16 je bilo u kontrolnoj grupi.

Pacijenti su dobijali po 600 miligrama lijeka dnevno.

Utvrđeno je da je polovina pacijenata postala negativna na korona virus za samo tri dana. U roku od šest dana, izliječeno je 70 odsto pacijenata.

Šestoro pacijenata iz ove grupe tretirano je kombinacijom lijeka protiv malarije i antibiotika i tu su rezultati bili još impresivniji. Petoro je bilo negativno u roku od tri dana, a šesti je izliječen poslije šest dana.

„Iako se radi o malom uzorku na kom je lijek ispitivan, naše istraživanje pokazuje da hidroksihlorokin dovodi do značajnog nestanka i redukcije korona virusa u tijelu pacijenata, a njegovo dejstvo pojačava antibiotik azitromicin”, napisano je u studiji.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da je američka Administracija za lijekove i hranu (FDA) odobrila korišćenje ovog lijeka za COVID-19, prenijeli su mediji iz SAD.

"Dobro je što je ovaj lijek poznat već duže vrijeme, pa znamo da kod njega nema ništa neplanirano i da ne može da ubije nekog. Pokazao je veoma, veoma ohrabrujuće rane rezultate protiv korona virusa i on će gotovo odmah biti dostupan za primjenu”, rekao je Tramp, a prenijeli su američki mediji.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je grupa pacijenata na kojoj je ovaj lijek ispitivan suviše mala, te da bi trebalo da se sprovedu opsežnija klinička ispitivanja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
24.03.2020
Raskrinkali smo:
Pristrasno izvještavanje
Osvježeno:
prije 5 dana

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u...

29.03.2020 prije 17 sati

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu

Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego...

28.03.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Čiji je koronavirus?

Od početka pojave koronavirusa, mediji su postali pogodan teren za plasiranje brojnih...

28.03.2020 prije 1 dan