Pristrasno izvještavanje

Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren

Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
24.03.2020

Portal Večernji list je 20.03.20 objavio tekst pod naslovom:

Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren

Američki predsjednik izjavio je kako bi lijek klorokin mogao riješiti problem, a minutu poslije ispravio ga je šef američke FDA. Jer lijek je odobren prije mnogo godina, ali kao lijek protiv malarije

Jučer je glavna vijest u medijima i na društvenim mrežama bila kako je Donald Trump objavio da je američka Food and Drug Administration odobrila lijek hidroksiklorokin za uporabu na zaraženima bolešću COVID-19 nakon što je pokazao rezultate na 36 zaraženih novim koronavirusom SARS-CoV-2. Američki je predsjednik pri tome mislio na studiju francuskog znanstvenika Didiera Raoulta koji je hidroksiklorokin kombinirao s azitromicinom koji su osmislili stručnjaci Plive.

"I moći ćemo lijek učiniti dostupnim praktično odmah, zato je FDA bila tako sjajna. Brzo su prošli proces odobrenja i sada je lijek odobren", rekao je američki predsjednik. No, u toj objavi više je problematičnih tvrdnji. Prvo, taj je lijek FDA odobrila prije više desetljeća, ali za uporabu protiv malarije. Dakle, proces odobrenja nije bio ni potreban. Osim toga, liječnici u Americi mogu propisati i u slučajevima COVIDA-19 (što se tamo naziva off-label proces), neki lijek kada se radi o situaciji u kojoj se on propisuje u drugu svrhu, a ne onu za koju je odobren.

Jasno je kako je Trumpa praktično trenutačno ispravio dr. Stephen Hahn, šef FDA, koji je naglasio kako lijek i dalje mora proći kliničko testiranje kako bi se provjerilo može li doista pomoći zaraženima. I to testiranje mora biti široko da bi se ta informacija doista i dobila. Za to su potrebne stotine i tisuće pacijenata, a samo testiranje može potrajati i nekoliko mjeseci. U službenom priopćenju FDA navodi kako u ovom trenutku nema službeno odobrenih lijekova za COVID-19. K tome, stručnjaci izražavaju sumnju u efikasnost klorokina, a studije i dalje traju kako bi se utvrdilo koliko je taj lijek doista primjenjiv u ovoj situaciji. Do sada je svoju sposobnost da zaustavi virus pri ulaženju u stanice, taj lijek koji se prodaje pod više imena, pokazao u laboratoriju i nekim manjim studijama. Primjerice, dr. Ross McKinney Jr. Koji vodi udruženje američkih medicinskih fakulteta koje okuplja oko 400 ustanova rekao je kako je vrlo skeptičan da će klorokin pokazati učinkovitost nakon šire provedenih studija.

I američki stručnjaci puno više vjeruju u Remdesivir koji se sada primjenjuje i u Italiji. Taj se lijek testira u najmanje pet odvojenih projekata, a do sada je dao ohrabrujuće rezultate koje trebaju potvrditi temeljitija klinička testiranja.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
24.03.2020
Raskrinkali smo:
Pristrasno izvještavanje
Osvježeno:
prije 5 dana

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u...

29.03.2020 prije 16 sati

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu

Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego...

28.03.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Čiji je koronavirus?

Od početka pojave koronavirusa, mediji su postali pogodan teren za plasiranje brojnih...

28.03.2020 prije 1 dan