EU igre bez granica: Crna Gora napredovala na antisrpskom putu

Izvor/medij: IN4s
Ocjena: Teorija zavjere Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Kolumnisti slobodni u manipulacijama

Zbog toga, Srbima u Crnoj Gori ne preostaje ništa drugo nego da se okupe na okup i jednom već konačno osmisle organizovan otpor ovakvoj vlasti

Državni DPS-ovci dobro će zapamtiti 29. maj. Na njihovu adresu stigao je po običaju beskrvni izvještaj Evropske unije o napretku Crne Gore u kojem svako može da ponešto pronađe za sebe. Vlast se već diči ocjenama o „izvjesnom napredku“, dok opozicija ukazuje na tvrdnje o nedostatku vladavine prava. Međutim, sve je tako napisano da se može tumačiti da je u pravu i vlast i opozicija, a u isto vrijeme i da niko nije upravu.

 

Uglavnom sve je po starom diplomatskom maniru EU čije ocjene nijesu ni voda ni vino. Sve je nešto između, nekako smješano i nekako nemušto i vjerovatno će već sjutra svi zaboraviti šta su danas pročitali. Od ovakvog Brisela ništa drugo se i ne može očekivati, jer njihovi dvostruki aršini već godinama uveseljavaju neutralne posmatrače. Dok na jednoj strani, u Austriji na primjer, vlada pada, jer je javno otkriveno da je jedan član vladajuće koalicije nešto na nekom snimku nudio nekome, u Crnoj Gori neprimjetno prolazi Migova koverta teška 100.000 evra, zbog koje nikome ne fali dlaka sa glave. Sve to spada u onu frazu o „nedostatku vladavine prava“ koja nikoga ne obavezuje ni na šta, a ni slovo se ne kaže šta treba da se uradi da ta vladavina bude bolja. Zbog toga, sa ovakvim izvještaj EU, DPS ima razloga da maše, jer EU i dalje ćuti na očigledne zloupotrebe vladajuće stranke, pa čak ozbiljnije ne reaguju ni onda kada i oni vide da DPS nešto mulja sa kovertama i korupcijom.

Interesantno je da je ovakav izvještaj objavljen baš na dan kada je Duško Marković gost osvjedočenog srpskog neprijatelja i teroriste Ramuša Haradinaja. Uz to i dio crnogorske vojske vježba zajedno sa hrvatskim vojnicima. Da li se slučajno poklapaju ti događaji ili su oni povezani?

Ne bih da me svrstaju u teoretičare zavjere, ali je teško ne povezati te događaje. Očigledno da je EU trn u oku Srbija i uticaj Rusije na Srbe, pa od ovdašnje vlasti traže da se oko toga jasno odrede. Izgleda da im nije dovoljno što je DPS Rusiju čak proglasio terotističkom grupom i njene građane osudio za tobožnju organizaciju državnog udara. EU očigledno traži od malih zemalja da one skoro svakodnevno pokazuju lojalnost, kako bi, kada već ne mogu u svojoj kući, svoju monolitnost pokazivali u zemljama poput Crne Gore. Valjda i to njih dodatno kuraži da istraju na briselskom putu, koji u posljednje vrijeme ozbiljno remete desničarski i nacionalni pokreti u Evropi.

 

A DPS vlastodršci su dobro shvatili njihove poruke, pa su se danas razmiljeli po kvazi i ostalim državama koje su otvoreno protiv Srbije i Srba. Današnja posjeta Markovića Haradinaju je toliko odvratna i i politički neukusna, pa je u nju i pored svih očiglednih dokaza teško povjerovati. Marković je dan nakon što su Albanci pokazivali mišiće u srpskim gradovima i hapsili po sjeveru Kosova i Metohije, popio viski sa Haradinajem i otvoreno se u sukobu Srba i Albanaca stavio na ovu drugu stranu. I vjerovatno će sjutra izjaviti kako oni sa Srbijom imaju sjajne odnose i ubiše se napora da Srbiji pomognu da riješe neriješene odnose sa Albancima! Ne znam gdje su ovaj Marković i njegova družina učili diplomatiju, ali njihova današnja posjeta toliko je licemjerna da bi im mogao pozavidjeti i Rišelje.

U to se uklapa i vježba hrvatskih i montenegrinskih vojnika. I Hrvatska u spoljnim odnosima ima samo jednu konstantu, a to je mržnja i otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji, pa vježbajući sa Hrvatima domaći DPS-ovci pokazuju da su i oni na tom putu.

U svijetlu tih događaja ne čudi onda izvještaj EU. Očigledno da će NATO i EU tolerisati sva unutrašnja nepočinstva DPS-a dok su oni na njihovom zacrtanom putu borbe protiv Rusije, a preko nje i Srbije, kao jedinog pouzdanog partnera velike istočne sile. Zbog toga, Srbima u Crnoj Gori ne preostaje ništa drugo nego da se okupe na okup i jednom već konačno osmisle organizovan otpor ovakvoj vlasti. U suprotnom, sve će ostati po starom, a Srbi mogu očekivati da budu i u gorem položaju nego što su danas. Ukoliko gore od ovoga može biti!

Članak indeksiran 24. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org