Dezinformacija

Evropska komisija uvela zabranu izvoza medicinske opreme

Evropska komisija uvela zabranu izvoza medicinske opreme
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
24.03.2020

Portal Standard.co.me je 15.03.20 objavio tekst pod naslovom:

Evropska komisija uvela zabranu izvoza medicinske opreme

Evropska komisija donijela je danas odluku da zabrani izvoz pojedine medicinske opreme van EU, sa ciljem da se osigura dovoljna količina zaliha unutar bloka koji se suočava sa epidemijom korona virusa.

Odluku Brisela najavila je danas predsjednika EK Ursula von der Lejen, a od ponedeljka će Komisija zajedno sa državama članicama pokrenuti zajednički proces javnih nabavki medicinske opreme.

Kako je najavila Lejen, ta oprema će podrazumijevati testove i respiratorne ventilatore a najavila je i da će Vladama država članica prezentovati smjernice o mjerama na granicama.

Komisija je već započela proces zjedničkekupovine maski za 20 država članica.

“Moramo zaštiti naše zdravstvene radnike, koji su u prvim redovima odbrane protiv virusa. Moramo ih pomoći sa zaštitnom opremom: maskama, rukavicama i zaštitnom odjećom”, poručila je Lejen u video poruci

EU je u borbu protiv epidemije koronavirusa, prema njenim riječima, krenula na tri fronta: radi sa industrijom na povećanju proizvodnje, zadržava neophodnu zaštitnu opremu unutar Unije i dijeli opremu sa državama članicama.

Iz Komisije su naveli da je kontrola izvoza započela u nedelju u 6 časova popodne, a istovremeno EK pokušava da osgira da ta oprema cirkuliše unutar granica Unije.

“Nacinalne zabrane na prodaju medicinske opreme drugim državama članicama Unije nijesu dobre. Potrebno je da pomažemo jedni drugima. Danas je Italija ta kojoj je potrebna velika količina medicinskih potrepština, ali za nekoliko nedelja i drugim državama će takođe biti potrebna”, poručila je Lejen.

Ona je pozvala članice da osiguraju slobodan protok roba širom EU

Komisija je danas objavila i Akt o implementaciji kako bi omogućila veću dostupnost zaštitne opreme kroz zahtjev da izvoz van EU bude odobren od strane država članica. Dakle, države članice, a ne Evropski Savjet, davaće zeleno svijetlo na izvoz medicinske opreme. Ovaj zahtjev koji je propisala Komisija biće validan narednih šest nedelja.

“Hiljade vozača autobusa i kamiona su nasukani na parkinzima internih raničnih prelaza Unije koji stvara još veći zdravstveni rizik i remeti naše snadbijevanje. Ukoliko ne preduzmemo nešto odmah, prodavnice će sve teže dopunjavati svoje zalihe proizvodima koji dolaze iz drugih mjesta Jedinstvenog tržišta”, kazala je predsjednica Komisije.

Inače, EK je zaprijetila da će pokrenuti postupak za kršenje zakona EU protiv Njemačke zbog njene zabrane izvoza medicinske opreme. Berlin, koji je ranije zatražio od Komisije da zabrani izvoz opreme van Unije, je krajem prošle nedelje najavio da će olabaviti svoju zabranu izvoza.

Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton pozdravio je u nedelju odluku Francuske i Njemačke da odblokiraju svoje zabrane izvoza nakon “intezivnih pregovora”. EK je najavila da će Njemačkaposlati milion maski u Italiju.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
24.03.2020
Raskrinkali smo:
Dezinformacija
Osvježeno:
prije 5 dana

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u...

29.03.2020 prije 17 sati

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu

Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego...

28.03.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Čiji je koronavirus?

Od početka pojave koronavirusa, mediji su postali pogodan teren za plasiranje brojnih...

28.03.2020 prije 1 dan