Gradi se NATO baza na Sinjajevini?

Izvor/medij: IN4s
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: NATO baza neće biti u Crnoj Gori

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na planini Sinjajevini, na sjeveroistoku države, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze, prenio je Sputnjik.

Međutim, budući da je opština Mojkovac, u kojoj se nalazi Sinjajevina, prije nekoliko godina dobila 300.000 evra od EU kako bi promovisala Sinjajevinu u regionalni park, Ministarstvo odbrane je zatražilo od opština kojima Sinjajevina pripada, da se izjasne o gradnji vojnih poligona na tom području, prenosi danas list „Politika“.

Kako se navodi, Vlada Crne Gore se odlučila na taj korak jer projekat EU nije obavezujući.

Opštine Mojkovac i Kolašin dobile su pismo od Ministarstva odbrane u kojem traže da se izjasne da li „postoji smetnja da se na Sinjajevini, uskoro regionalnom parku, grade vojni poligoni za bojna gađanja i za uništavanje ubojitih sredstava“.

Stanovnici mjesne zajednice Lipovska bistrica protive se takvoj odluci, navodeći da neće „dati planinu ni za kakve baze“.

„Savina voda je jedino izvorište pitke vode u tom dijelu Sinjajevine. Sve te vode bi bilo kakvim aktivnostima nekog većeg dometa bile ugrožene, a sa tim vodama bili bi smo ugroženi i mi. Uz to bili bi ugroženi i pašnjaci“, izjavio predsjednik MZ Lipovska bistrica Petar Keker, navodi Politika.

Članak indeksiran 11. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godinu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org