Istraživanje svetske inteligencije: "Srbija ima skromni IQ"

Izvor/medij: Novi magazin
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Kako se mjeri glupost...

Srbija ima skromni državni IQ – (90), pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, sprovedenog u 203 države sa nekoliko zemalja van Evrope.

Od zemalja u regionu Slovenija ima IQ od 99, Hrvatska 96, BiH 89, Crna Gora 86, Albanija 82, dok Severna Makedonija ima isti skor kao Albanija.

Stanovnici BiH imaju isti državni koeficijent inteligencije kao Jermenija, Irak, Kazakhstan, Uzbekistan i Tajland.

Na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur, sa IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardizovanih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Belorusija (102), a odmah za njom sledi očekivana grupa država - Finska, Holandija, Nemačka, Estonija i Lihtenštajn sa IQ od 101.

Na dnu svetske IQ lestvice nalazi se 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 - što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabeležili u knjizi "Inteligencija nacija", prenosi klix.ba.

Članak indeksiran 23. 07. 2019 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org