Klikbejt

Kako su Srbi umešani u Trampov poraz - sve je počelo u Kanadi

Kako su Srbi umešani u Trampov poraz - sve je počelo u Kanadi
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
18.11.2020

Portal B92 je 13.11.20 objavio tekst pod naslovom:

Kako su Srbi umešani u Trampov poraz - sve je počelo u Kanadi

Američki predsednik Donald Tramp optužio je kompaniju "Domion voting sistems" da stoji iza krađe 2,7 miliona glasova za njega na predsedničkim izborima.

Tramp je pokrenuo masovnu kampanju, mahom među njegovim pristalicama, teorijom da iza njegovog poraza na izborima stoji prevara u brojanju glasanja.

Ne samo što je tu kompaniju optužio da je ukrala glasove koji pripadaju njemu, nego da je te glasove pripisala protivničkom kandidatu Džou Bajdenu.

"Demokrate oduševljene organizacijom izbora"

Predsednik SAD Donald Tramp nastavio je da ređa optužbe na Tviteru povodom rezultata predsedničkih izbora rekavši da su "demokrate sada oduševljene na koji način su izbori organizovani".

Prema projekcijama američkih medija, pobedio je demokratski kandidat Džo Bajden.

"Godinama su nam demokrate propovedale kako je američki izborni sistem nesiguran i namešten. Sada govore kako je fantastičan posao uradila Trampova administracija napravivši najsigurnije izbore ikada. Zapravo, to jeste tačno, osim izbornih rezultata. Namešteni su!", napisao je Tramp na Tviteru.

Ova društvena mreža je označila Trampov tvit o izbornoj krađi kao "diskutabilan".

For years the Dems have been preaching how unsafe and rigged our elections have been. Now they are saying what a wonderful job the Trump Administration did in making 2020 the most secure election ever. Actually this is true, except for what the Democrats did. Rigged Election!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 13, 2020

Kakva kompanija je u pitanju

Kompanija Dominion osnovana je u Kanadi, a srpski mediji pisali su o njoj nakon predsedničkih izbora u SAD, najviše o tome da je tim programera iz Srbije zaposlen u njoj.

Naime, taj tim je u kompaniji "Dominion voting” osmislio softver koji se koristi za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Njihove mašine broje oko 40 odsto američkih glasova, i to u 28 američkih država. Upravo na spisku tih kompanija su Arizona i Džordžija, za koje Tramp tvrdi da su sporne po brojanju glasanja.

Podsetimo, u Džordžiji je, zbog male razlike u broju glasova za Trampa i Bajdena, najavljeno i ručno brojanje glasova.

U Arizoni, koja nosi 11 elektorskih glasova, vodi Džo Bajden sa 49,4, naspram Donalda Trampa, koji za sada ima 49 odsto glasova.

U kompaniji zaposleni inženjeri sa FON-a i ETF-a

Kako su se u celu priču umešali Srbi?

Softver kompanije Dominion voting sistems brojao je glasove i na američkim izborima 2016.

Ova kompanija ima svoje predstavništvo u Beogradu za celu Evropu.

Firma je osnovana 2003. godine u Torontu, a jedan od osnivača je Srbin koji se školovao u Kanadi. Kancelariju u Beogradu su osnovali 2005. godine.

Kompanija koristi softver EMS (Election Management System), a čine ga platforma Democracy suit i glasački uređaj ImageCast.

Prvi proboj, posle Kanade, kompanija je imala u SAD, kada je 2007. savezna državna Njujork prešla sa elektro-mehaničkih sistema sa polougama na ImageCast seriju glasačkih uređaja, pisao je svojevremeno PC Press.

Zaposleni su, piše isti portal, mahom inženjeri sa beogradskih fakulteta ETF i FON. Tadašnji generalni direktor srpskog ogranka otkrio je da su inženjeri veoma lepo tretirani, kao i u mnogim drugim srpskim IT firmama, a zanimljivo je da je uspela da vrati i nekoliko naših ljudi iz Kanade, Australije, Novog Zelanda.

Pored klasičnih programskih jezika, poput C+, C#, Jave, u pojedinim slučajevima, rekli su iz kompanije, “poželjno je i poznavanje elektronike, pošto kompanija razvija i hardver uređaja za glasanje”.

– Pored standardnih uređaja za glasanje koji su namenjeni većini stanovništva, vrlo često se javlja potreba da se naprave neki specifični uređaji namenjeni kategorijama stanovništva koje ne može da glasa na uobičajeni način – objašnjavali su tada.

Uređaji koje prave korišćeni su na Filipinima, Kanadi, Mongoliji. Imali su u pogonu više od 150.000 glasačkih mašina sa njihovim softverom, i to u 50 odsto zemalja koje glasaju elektronski, pričali su još pre četiri godine.

Na njihovom sajtu piše da je Democracy suite – EMS sistem koji ceo izborni “provlači” kroz jedinstvenu bazu podataka. Nudi mogućnosti da se “organizuje” odnosno izgradi sistem izbora, da se glasa, broje glasovi, izveštava o rezultatima, a radi i reviziju sopstvenih rezultata, radi sigurnosti glasanja.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
18.11.2020
Raskrinkali smo:
Klikbejt
Osvježeno:
prije 6 dana

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Vječita teorija zavjere: Kemtrejlse povezali i sa virusom

Ovo je još jedan primjer teorije zavjere koji kemtrejlse povezuje sa virusom korona.

24.11.2020 prije 19 sati

Manipulisanje činjenicama
Koronu opet predstavljaju kao projekat, a vakcinu kao sredstvo za smanjenje populacije

Iako pandemija je koronavirusa, čini se, sve manje pod kontrolom i odnosi sve veći broj ...

24.11.2020 prije 19 sati

Lažna vijest
Američki izbori se nijesu odlučili iz Srbije

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imali su itekako veliki...

18.11.2020 prije 5 dana