Manipulisanje činjenicama

"Kćeri moja, lepša si od svoje majke. Moram te oženiti": O ovoj bajci danas priča cela Srbija

"Kćeri moja, lepša si od svoje majke. Moram te oženiti": O ovoj bajci danas priča cela Srbija
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
09.11.2020

Portal Žena Blic je 13.10.20 objavio tekst pod naslovom:

"Kćeri moja, lepša si od svoje majke. Moram te oženiti": O ovoj bajci danas priča cela Srbija

"Kćeri moja, moram ispuniti obećanje koje sam dao tvojoj majci. Ti si jedina žena koja je lepša od nje. Moram te oženiti", glasio deo bajke koji se pojavio na Tviteru i šokirao korisnike ove mreže koji komentarišu da je ovo sramno promovisanje incesta.

Nakon što je objavljen deo iz bajke počela su nagađanja o kojoj priči je reč. Citirani deo pripada bajci francuskog autora Šarla Peroa (1628-1703), autora brojnih bajki, "Zlatokose", "Mačka u čizmama", "Pepeljuge", "Lepotice i zver", "Crvenkape", čije je prvo delo "Uspavana lepotica“ objavljeno 1696. godine, bez autorovog potpisa (njegova prva zbirka je„Priče i bajke iz starih vremena s poukom“).

"Odvratno", "Incest na mala vrata", "Bljak, mi smo u paklu, nema dalje", kritikuju ovu priču dok pojedini Tviteraši navode da je najbitnije vreme u kojem je nastala bajka.

"Aman, pričamo o bajci iz 17. veka, šta onda reći o “Devojčici sa šibicama”?! Da l’ je moguće da ništa od bajki nisi čitala i da ne znaš kakvih tu strahota ima, ali da dobro uvek pobedi?".

Neki ističu da je sporna bajka imala privhatljiv kraj:

"Necenzurisane verzije većine narodnih bajki i mitoloških priča su užasne. Ova Peroova počinje ovako bljak, ali posle se sve završi okej".

Međutim, ovakvi komentari nisu umirili raspravu pa su usledile reakcije: "Ovakve stvari, bar po mom mišljenju, ne smeju da budu, ni u malom mozgu! Kakav god da je kraj".

Među komentarima izdvajamo i sledeće: "U celoj ovoj priči, najzanimljivije mi je koliko ljudi pokazuje da nisu čitali obaveznu lektiru tokom osnovne škole. Ovo je stara priča, bila je lektira i tokom devedesetih kada sam ja bio u osnovnoj školi", "Bajka ima svoju morfologiju. Ima, čini mi se, sedam glavnih likova, odnosno tipova. Svaka je bajka poučna. Negde sam naletela na knjigu o strukturi srpskih bajki. I glavni junak mora da prođe kroz iskušenja da bi kraj bio pozitivan i pravedan".

O čemu govori bajka "Magareća koža"?

Bajka opisuje život dve porodice. Sa jedne strane nalazi se očajni otac princeze, koji želi da se oženi ćerkom, ali mu to, srećom, ne polazi za rukom, zbog mudre dobre vile, koja u pravom času pomaže princezi da pobegne sa dvora. Sa druge strane su kralja i kraljica, koji bi sve žrtvovali za sreću svoga sina koji se na kraju ženi princezom.

Kao tema dela na književnim sajtovima navodi se "borba princa da osvoji princezu sa smaragdnim prstenom", dok se kao njegova ideja izdvaja: "Prava ljubav će da prođe sve kušnje ako smo dovoljno istrajni i ako se borimo za nju".

Da li vreme pisanja bajke i kraj mogu da opravdaju njen sadržaj ili je on u potpunosti neprihvatljiv jer sporna tema ni ne treba da se nalazi u bajkama?

Priče za decu neretko se, vekovima nakon njihovog objavljivanja, oštro kritikuju nakon što novi ugao gledanja pronađe u njima kontroverzne detalje. Tačno je da deca određene stavri shvataju drugačije od odraslih, ali to što je incest nekada davno bio prihvatljiva tema za knjigu za najmlađe (što takođe nije bilo u redu), ne znači da je to i danas.

Pojedini izvori kažu da se "Magareća koža" čita u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, dostupna je i našoj zemlji.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
09.11.2020
Raskrinkali smo:
Manipulisanje činjenicama
Osvježeno:
prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 11 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 11 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 11 sati