Pristrasno izvještavanje

KONAČNO STIŽU OHRABRUJUĆE VESTI Lek protiv jedne opake bolesti leči kovid-19?!

KONAČNO STIŽU OHRABRUJUĆE VESTI Lek protiv jedne opake bolesti leči kovid-19?!
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
24.03.2020

Portal Alo je 21.03.20 objavio tekst pod naslovom:

KONAČNO STIŽU OHRABRUJUĆE VESTI Lek protiv jedne opake bolesti leči kovid-19?!

Kineski istraživači i zvaničnici u javnom zdravstvu ubrzano prihvataju “Hlorokvin” kao lek za KOVID-19, ali upozoravaju na oprez prilikom korišćenja zbog daljeg mutiranja virusa kako ne bi postao otporan

Kineski i francuski naučnici tvrde da „hlorokvin“, lek protiv malarije, posle šest dana terapije kod 70 odsto pacijenata dovodi do izlečenja od koronavirusa, a ako se kombinuje sa antibiotikom „azitromicinom“ procenat izlečenja je stopostotan! Francuski istraživači su otkrili da je lečenje „hlorokvinom“ „značajno povezano sa smanjenjem i nestankom virusa kod pacijenata sa kovidom-19, a efekat je znatno pojačan „azitromicinom“.

Naučnici kažu da je „azitromicin“ „veoma aktivan“ protiv virusa zika i ebola i da sprečava teške infekcije disajnih puteva kada se daje pacijentima koji pate od virusne infekcije. Međutim, Francuzi napominju da su obavili mali test na uzorku od 20 pacijenatai da rezultate treba proveriti na mnogo većem uzorku. Inače, ovaj mali test biće objavljen u Međunarodnom časopisu za antimikrobna sredstva.

Istovremeno, svetski mediji javljaju da i kineski istraživači i zvaničnici u javnom zdravstvu ubrzano prihvataju „hlorokvin“ kao lek za kovid-19, ali upozoravaju na oprez prilikom korišćenja zbog daljeg mutiranja virusa kako ne bi postao otporan. Lekari i istraživači u SAD mogli bi koristiti referentne vrednosti doziranja koje su postavili kineski istraživači kao polaznu tačku za lečenje američkih pacijenata, javljaju američki mediji, a predsednik SAD Donald Tramp je na vanrednoj pres konferenciji rekao da je korišćenje antimalarijskog leka „hlorokvin“ odobrila Federalna agencija za hranu i lekove (FDA) i da će ova terapija biti dostupna „gotovo odmah“.

Međutim, na istoj konferenciji za štampu, šef FDA Stiven Han upozorio je da je predsednik Tramp „samo rekao da FDA pomno razmotri da li se može doneti prošireni pristup upotrebi ‘hlorokvina’ i da se zaista vidi da li to koristi pacijentima“. Kako je naglasio, FDA razmatra „prošireni pristup“ upotrebi „hlorokvina“: to se radi u slučajevima kada pacijent ima ozbiljnu bolest ili stanje, ili im je život direktno ugrožen. a ne postoji uporediva ili zadovoljavajuća alternativna terapija za dijagnozu, praćenje ili lečenje bolesti, što je upravo slučaj sa virusom kovid-19.

Mi želimo da veoma pažljivo obavimo sva klinička ispitivanja i da proverimo da li taj lek zaista ima efekta. Ne smemo ljudima da dajemo lažnu nadu - poručio je Han.

Rusija. Novi sistem testiranja na koronavirus

U laboratorijama Ruske federalne službe za nadzor od srede je izvršeno 143.519 testova novim sistemom testiranja koji se bazira na genetičko- molekularnom praćenju enzima čija je osnovna funkcija stvaranje polimera DNK. Zahvaljujući visokom stepenu osetljivosti testa, moguće je otkriti i samo jednu kopiju virusa, a rezultati testiranja su poznati za dva do četiri sata.

Testovi na ljudima u Kini od kraja aprila!

Kina bi mogla krajem aprila da počne prve testove vakcina za koronavirus na ljudima, objavile su kineske vlasti.

- Nekoliko istraživačko-naučnih timova koriste razne tehnike da razviju potencijalnu vakcinu. Prvi testovi treba da počnu krajem aprila - rekao je Su Nanping, zamenik kineskog ministra za nauku i tehnologiju.

Kineski naučnici za proizvodnju potencijalne vakcine koriste metod upotrebe neaktivnog koronavirusa i upotrebe genetskog materijala da bi se proizveli proteini koji će služiti kao antigeni.

 

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
24.03.2020
Raskrinkali smo:
Pristrasno izvještavanje
Osvježeno:
prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 16 sati

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 1 dan